Na Slovensku vyhráli v komunálních volbách 2018 nezávislí kandidáti.

Ve slovenských komunálních volbách byli nejúspěšnější nezávislí kandidáti. Primátorem Bratislavy se stane nezávislý kandidát Vallo. Nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie bodovala v menších obcích, ale ztratila například Košice, Žilinu, Nitru a Humenné.

Zajímavostí slovenských komunálních voleb je to, že na hlasování přiletěla z Británie skupina asi 300 Romů, aby odevzdala svůj hlas ve volbách.

„Budeme volit své lidi. Vždyť my nebudeme navěky v Anglii, chceme se vrátit na Slovensko,“ řekl televizi Markíza jeden z Romů z obce Žehra.

Do hlasovacích uren v obci Výčapy-Opatovce u Nitry vhodili svůj hlas také křesťanští uprchlíci z Iráku. V obci jich žijí přes dvě desítky. Další čtyři desítky pak žijí v Nitře a okolních obcích.

Na Slovensku se volí primátoři měst a starostové obcí přímo občany. Bylo zvoleno 39 procent primátorů a starostů, kteří kandidovali jako nezávislí.

Směr získal 22 procent křesel. S odstupem následuje Slovenská národní strana, která získala šest procent křesel starostů a primátorů.

Z politických stran se tak v regionech ukazuje jako stále nejsilnější strana Směr, která však začala ztrácet ve větších městech.
Bratislava a Košice

V hlavním městě se stal primátorem nezávislý kandidát Matúš Vallo s podporou nových mimoparlamentních stran Spolu-občanská demokracie a Progresivní Slovensko.

V Bratislavě naopak neuspěl dosavadní primátor Ivo Nesrovnal, kterého nepřímo podpořil šéf Směru Robert Fico.

V Košicích zvítězil kandidát pravicových stran Jaroslav Polaček, který porazil kandidáta Směru a Slovenské národní strany Martina Petruška. Směr udržel z velkých měst Banskou Bystrici.

Účast v komunálních volbách dosáhla 51 procent. (sfr)