Trump a Putin jednali 11. listopadu v Paříži v den 100. výročí konce 1. světové války (ilustrační foto).

Ruský prezident Vladimir Putini se v Paříži setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Konverzaci s americkým protějškem Putin údajně označil za dobrou. Původně se hovořilo o tom, že by se Putin s Trumpem měli sejít během oslav 100. výročí konce první světové války. Nakonec se oba prezidenti dohodli, že nebudou svým setkáním narušovat program vzpomínkových akcí v Paříži.

Prezidenti USA a Ruska se opětovně setkají na okraj summitu G20 v Argentině, který se bude konat 30. listopadu až 1. prosince.

Podle médií Putin během své návštěvy Paříže uvítal výzvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby vznikla společná evropská armáda.

Jak uvedl, mohla by tak být „posílena multipolární povaha světa“.

Macron kontra Trump

Téma „evropské armády“ se přitom stalo předmětem ostrého sporu mezi Trumpem a Macronem. Ti se osobně také setkali v Paříži. Údajně se přitom shodli na tom, že je nezbytné zvýšení „podílu Evropy na nákladech na obranu“ v rámci NATO.

Trump prohlásil, že si USA přejí „silnou Evropu“ a jsou připraveny svému spojenci pomoci, musí to být ale spravedlivé, pokud jde o rozdělení nákladů na obranu.

„Právě nyní leží toto břemeno výrazně na USA,“ prohlásil Trump.

Den před setkáním prezidentů USA a Francie zveřejnil Trump kritiku na adresu Macrona. Za velmi urážlivý označil jeho nedávný návrh, aby Evropa vybudovala „skutečnou evropskou armádu“ a dokázala se tak ubránit sama, „aniž by závisela jen na Spojených státech“.

Podle Macrona by se měla Evropa v případě potřeby sama bránit „proti Číně, Rusku, dokonce i Spojeným státům“.

Elysejský palác však následně vysvětlil, že mezi oběma lídry došlo k nedorozumění. Francouzský vůdce totiž v rozhovoru pro rozhlas hovořil o dvou různých tématech.

Nejprve o tom, že se Evropa musí bránit proti kybernetickým útokům a „zásahům do našich demokracií z Číny, Ruska, ale i USA“.

Později však uvedl, že si Evropa potřebuje vybudovat svou vlastní armádu, protože se již nemůže dále v obraně spoléhat jen na USA.

Při sobotním „velmi konstruktivním“ jednání Macrona s Trumpem se toto „nedorozumění“ údajně urovnalo.

„Myslím, že jsme si mnohem blíže, než se zdá,“ měl říci Trump Macronovi při jejich rozhovoru.

Macron v sobotu před jednáním s Trumpem zdůraznil: „Sdílím názor prezidenta Trumpa, že potřebujeme mnohem lepší rozdělení nákladů v rámci NATO. A proto jsem přesvědčen, že mé návrhy na evropskou obranu jsou s tím zcela ve shodě, protože to znamená více Evropy uvnitř NATO“. (sfr)