Norská fregata se při návratu z námořních manévrů NATO srazila s civilním tankerem plujícím pod vlajkou Malty. K neštěstí došlo poblíž města Bergen, zraněno bylo celkově 7 lidí. Lodi norského námořnictva hrozí potopení. Uvedlo to agentura DPA.

Noská fregata Helge Ingstad a tanker Solo TS plující pod maltskou vlajkou se srazily kolem čtvrté hodiny ranní před ropným terminálem poblíž západonorského města Bergen.

Podle hasičů válečnou loď drží na místě remorkér. V jejím trupu je díra, kterou se podle dostupných informací zatím nepodařilo utěsnit. Tanker naložený surovou ropou byl poškozen jen mírně.

Při nehodě bylo lehce zraněno sedm osob. Podle údajů norské záchranné služby se v době srážky na palubě fregaty nacházelo 137 lidí. Mluvčí norské tiskové agentury uvedl, že všichni byli zachráněni, 23členné posádce tankeru se nic nestalo.

Loď Helge Ingstad o výtlaku 5290 tun byla spuštěna na vodu v roce 2009. Na délku měří 133 metrů. Na palubě nese vrtulník a je rovněž vybavena torpédy a raketami na obranu proti lodím a letadlům. (jaz)