Většina Britů by v novém referendu brexit odmítla, tvrdí průzkum...

Většina Britů už brexit nechce. V novém referendu o vystoupení Velké Británie z EU by 54 procent Britů hlasovali proti. Vyplynulo to z průzkumu pro stanici Channel 4.

Pro odchod z EU se Britové vyslovili v dosud jediném referendu, které proběhlo 23. června 2016. Pro brexit tehdy hlasovalo 51,9 procenta voličů, což bylo přibližně 17,4 milionu lidí.

Britská premiérka Theresa Mayová zopakování plebiscitu odmítá.

„Druhé referendum nebude. Lidé hlasovali,“ prohlásila už dříve.

Podle příznivců brexitu již předchůdce Mayové David Cameron říkal, že rozhodnutí bude konečné a nepůjde ho nijak zvrátit. Proto by premiérka měla pokračovat v řešení odchodu země z Evropské unie.

Odpůrci však tvrdí, že vize Mayové ohledně brexitu nebyly součástí tehdejšího hlasování v roce 2016, a veřejnost by tak měla dostat ještě jednu možnost hlasovat teď, když už jsou známé podmínky odchodu z EU.

Společnost Survation pro průzkum vyzpovídala po internetu 20 tisíc lidí. Průzkum se uskutečnil mezi 20. říjnem a 2. listopadem.

Vystoupení Británie z EU je plánováno na 29. března 2019. Dohoda o odchodu stále není dořešená, podle Mayové už nicméně panuje shoda na 95 procentech textu.

Nedořešená zůstává zejména otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

(pel)