Český miliardář Daniel Křetínský odmítl, že by francouzský deník Le Monde kupoval proto, aby se mohl ucházet o podíl v energetické společnosti Engie. (Ilustrační foto)

Koupě podílu ve společnosti, která vydává francouzský deník Le Monde, byla pro českého miliardáře Daniela Křetínského občanská povinnost. Vyloučil, že by jeden z nejznámějších francouzských deníků kupoval proto, aby se mohl ucházet o podíl v energetické společnosti Engie.

Křetínský to uvedl v rozhovoru s francouzským deníkem Les Echos.

„Považuji tisk za stěžejní věc pro uchování tradičních hodnot liberální demokracie… a to, co se děje nyní kolem nás, mě děsí,“ řekl.

Miliardář už dříve řekl, že sociální média zabíjí demokracii. Narážel tím na fakt, že dříve zprostředkovávala informace kvalitní média, dnes ale naopak většina lidí čerpá informace jen prostřednictvím digitálních médií. Facebook a Google by se podle něj měly regulovat.

„Lidé, kteří získávají informace jen prostřednictvím digitálních médií, nejsou dostatečně vyzbrojeni k tomu, aby pochopili složitý komplex společenských, ekonomických a politických otázek,“ uvedl Křetínský s tím, že „role tisku je pro něj zásadní“.

Podíl ve francouzském deníku Le Monde prý koupil Křetínský také proto, aby mohl bojovat za spravedlivější systém, co se týče regulace digitálních médií.

Křetínský v rozhovoru odmítl, že by jeho motivací byla snaha dostat se na francouzský trh, aby se tam mohl ucházet o státní podíl v energetické společnosti Engie. Křetínský je většinovým vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu (EPH).

„Nikdy jsme ani nezačali hovořit s mým týmem o myšlence vstoupit kapitálově do společnosti Engie,“ uvedl v rozhovoru Křetínský.

Engie je pro něj příliš velký podnik, doplnil.

Investicím do tamního energetického sektoru se ale nevyhýbá, pokud se vyskytne „rozumná příležitost pro investici“. Vzhledem k orientaci francouzské výroby elektřiny to ale podle něj není moc pravděpodobné.

Mimo EPH je Křetínský spolumajitelem Czech News Center, vydavatele deníku Blesk a mnoha dalších titulů. Je šéfem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

Křetínského firma v roce 2018 také koupila francouzský týdeník Marianne a dokončuje převzetí podílu v mediální skupině Lagardere Group, která vydává mimo jiné časopis Elle.

(pel)