Česká republika by měla podle ministra zahraničí začít dohlížet na dodržování lidských práv v Africe

Česká republika by měla podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) dohlížet na lidská práva v Africe. Česko by podle něj mělo mít sebevědomou zahraniční politiku, která by se měla kromě ekonomických zájmů orientovat i na prosazování hodnot.

„Jsem přesvědčen, že země jako naše by měla mít sebevědomou zahraniční politiku. A součástí sebevědomé zahraniční politiky je nejenom ekonomická diplomacie a sledování vlastních zájmů, ale také prosazování hodnot, které naše společnost považuje za důležité: ochrana lidských práv, posilování demokracie, nezávislost novinářů,“ řekl Petříček podle Novinek.

Petříček si nemyslí, že by se mohl dostat do střetu s prezidentem Milošem Zemanem nebo s premiérem Andrejem Babišem (ANO), kteří otázku lidských práv v diplomacii nevyzdvihují tolik jako on.

V aktivitách na podporu lidských práv chce navázat na dosavadní programy, které ministerstvo zahraničí zaměřovalo zejména na východní Evropu, kavkazské státy nebo Kubu a Barmu.

Petříček vidí souvislost i mezi porušováním lidských práv v některých afrických zemích a nelegální migrací do Evropy.

„Já to vnímám jako ucelený přístup k Africe, kde vedle rozvojové spolupráce musíme také sledovat situaci v oblasti lidských práv, v oblasti občanské společnosti, podporovat demokracii, právní stát. To jsou kroky, které mohou přispět k tomu, že tyto země se budou stabilizovat, že bude tam předcházeno konfliktům,“ prohlásil.

Méně lidí potom bude chtít ze své země utíkat.

Česko se bude o lidská práva zasazovat i při svém tříletém členství v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC), do níž bylo zvoleno na roky 2019 až 2021. Podle Petříčka nyní Praha neusiluje o předsednictví v radě, chce se zejména vyjadřovat k situaci v zemích, kde je dodržování lidských práv problematické, jako jsou Čína, Jemen nebo Venezuela. (jaz)