Významní britští podnikatelé žádají uspořádání referenda o podmínkách odchodu z EU.

Významní britští soukromí podnikatelé v dopise vyzvali k uspořádání referenda o podmínkách odchodu země z Evropské unie. K uspořádání referenda o odchodu Velké Británie z EU vyzvalo britskou vládu více než 50 významných soukromých podnikatelů, kteří se obávají problémů spojených  s dopadem brexitu.

Mezi signatáři jsou mimo jiné James Daunt, ředitel společnosti Waterstones, která provozuje řetězec knihkupectví. Dále Justin King, bývalý šéf společnosti provozující supermarkety Sainsbury’s, která je ve svém oboru druhá největší v Británii. Ale také Mike Rake, bývalý předseda představenstva telekomunikační společnosti BT Group.

Dopis podepsali především zakladatelé, ředitelé a další vysoce postavení představitelé soukromých podniků, neboť představitelé podniků s podílem státu se zdráhají veřejně prezentovat své politické názory.

v otevřeném dopise varovali, že současné návrhy řešení brexitu, o kterých jedná britská vláda s Evropskou komisí, nezajistí bezproblémový obchod po 29. březnu příštího roku, kdy by měla Británie oficiálně odejít z EU.

Padesátka vysoce postavených podnikatelů vyzvala, aby o vyjednaných podmínkách brexitu nechala britská vláda rozhodnout všechny britské občany. Dokument by měl odstartovat novou kampaň za druhé referendum s názvem „Byznys pro lidové hlasování“.