Američtí vojáci by neměli váhat se střelbou, pokud na ně migranti hodí kameny, prohlásil Donald Trump

Donald Trump prohlásil, že do karavany migrantů putující do Spojených států mohou američtí vojáci střílet. To v případě, že by se je migranti snažili trefit kameny. Americký prezident za to schytal kritiku.

Trump to oznámil novinářům během půlhodinového projevu v Bílém domě v souvislosti s tím, že migranti putující ze Střední Ameriky do Spojených států házeli kameny na mexickou policii. Skupiny migrantů čítající několik tisíc lidí Trump do země vpustit nechce.

„Tohle nebudeme tolerovat. Pokud chtějí házet kameny na naše vojáky, naši vojáci jim to náležitě vrátí zpátky. Řekl jsem jim, že pokud na ně hodí kameny, mají to brát tak, jako by na ně útočili puškami,“ prohlásil Trump.

Proti americkému prezidentovi se ale kvůli této poznámce vzedmula vlna kritiky.

„Byl by to nezákonný příkaz,“ napsal na twitteru bývalý armádní generál Mark Hertling.

Podle něj by musel střelbu nařídit armádní důstojník.

Před blížícími se kongresovými volbami nabírá Trumpova protiimigrantská rétorika na obrátkách. Demokratickou stranu obvinil z toho, že chce otevřít hranice a vpustit do Spojených států násilníky a kriminálníky, kteří se podle Trumpa mezi přicházejícími migranty nacházejí.

Ke Spojeným státům nyní míří už celkem čtyři karavany migrantů. Ta nejbližší s asi sedmi tisíci lidmi vyrazila z jihomexického státu Oaxaca přes sousední Veracruz a zbývá jí nejméně několik týdnů cesty k americké hranici. Druhá karavana čítající asi 2000 lidí je nyní jižněji v mexickém státě Chiapas. Další dvě skupiny po tisíci migrantech ve středu vyrazily ze Salvadoru. (jaz)