Katalánští politici čelí až 25 letům odnětí svobody. Španělská prokuratura je chce odsoudit kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Obžaloba se netýká těch politiků, kteří utekli do ciziny, včetně expremiéra Carlese Puigdemonta. Informoval o tom deník El País.

Nejvyšší trest se týká bývalého katalánského vicepremiéra Oriola Junquerase kvůli vzpouře a zpronevěře peněz (na uspořádání referenda). Ten čelí 25 letům vězení, další tresty se pohybují mezi 8 měsíci a 17 lety.

„Půjdu k soudu s hlavou vztyčenou a s přesvědčením, že zločinem nikdy nemůže být, když hlasujete pro zemi, kterou milujete,“ řekl Junqueras podle Guardianu.

Druhý nejvyšší trest 17 vězení, rovněž za vzpouru, žádá prokuratura pro bývalou předsedkyni katalánského parlamentu Carme Forcadellovou a také pro Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta, dva aktivisty, kteří jsou ve vazbě od poloviny loňského září.

Katalánští politici, z nichž devět jich je ve vazbě, někteří už více než rok, jsou obviněni kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska.

To uspořádala tamní vláda loni 1. října i přes zakazující verdikty ústavního soudu, a rovněž kvůli rezoluci o nezávislosti Katalánska, kterou přijal loni 27. října regionální parlament.

Soudní proces by měl začít v lednu. (jaz)