Andrej Babiš je nejoblíbenějším politikem v Česku. Kladně ho hodnotí polovina lidí. Za ním je se 41 % procenty kladných hlasů šéf Pirátů Ivan Bartoš. Třetí Tomio Okamura, předseda SPD, dostal 36 procent příznivých hlasů. Zveřejnila to agentura STEM.

Babiš, Bartoš i Okamura si od posledního průzkumu v červnu polepšili. Nejvýrazněji pak předseda Pirátů, a to o pět procentních bodů. STEM upozornil na rozporné hodnocení Okamury:

„Na jedné straně jej na třetí místo žebříčku vyneslo spíše váhavé pozitivní hodnocení více než třetiny obyvatel, pro celou třetinu jiných obyvatel je však zcela nepřijatelný. Takto předsedu SPD veřejnost hodnotí dlouhodobě, v letošním roce je jeho hodnocení stabilní,“ uvedl STEM.

Nejvyšší podíl negativních hodnocení získal předseda KSČM Vojtěch Filip. Záporně se o něm vyjádřily dvě třetiny dotázaných. Pozitivních názorů získal 23 procent, což je o deset procentních bodů méně než v červnu.

Vedle Babiše jsou z členů vlády nejpopulárnější ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Statistici ale upozornili na to, že veřejnost je už delší dobu zná, což jejich hodnocení ovlivňuje. Většinu členů nové vlády však veřejnost nezná. Nejhůře je na tom ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO), jehož nezná 68 procent lidí.

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka, předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a předsedu ODS Petra Fialu hodnotí pozitivně necelá třetina dotázaných. Zhruba čtvrtina lidí má pozitivní názor na lídra hnutí STAN Petra Gazdíka a předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Průzkum se uskutečnil od 9. do 24. října a zúčastnilo se ho 1011 lidí. (jaz)