Tálibán údajně stojí za sestřelením helikoptéry s 25 lidmi na palubě...

V Afghánistánu se zřítila helikoptéra afghánské armády. Na palubě bylo 25 lidí, z nichž všichni zahynuli. Informaci potvrdil podle USA Today mluvčí guvernéra provincie Faráh Mohammad Naser Mehri. Podle něj způsobilo nehodu špatné počasí, nicméně k útoku se přihlásilo také hnutí Tálibán.

Podle Mehriho se stroj zřítil krátce po startu kolem deváté ráno místního času. Helikoptéra měla údajně ve špatném počasí narazit do vrcholku hory.

Podle guvernérova úřadu byli na palubě například zástupce velitele afghánské Západní zóny, ale také také šéf rady provincie Faráh Farid Bakhtawar. Ten byl klíčovou postavou v bojích s Tálibánem o město Faráh, hlavní město stejnojmenné provincie, která hraničí s Iránem. Faráh obsadili radikálové v květnu.

Ve vrtulníku měli zahynout také další členové rady, vojáci a posádka.

Není to jediný smrtelný incident, ke kterému v Afghánistánu v posledních hodinách došlo. Na okraji Kábulu se před největší afghánskou věznicí Pul-e Charkhi odpálil sebevražedný atentátník. Zabil celkem 7 lidí, pracovníky věznice a ochranku. Jeho cílem byl však podle informací médií autobus s trestanci.

Čeští vojáci z Afghánistánu se poprali v hospodě. Zranili i policistu

V Sezimově Ústí se na tamní diskotéce poprali čeští vojáci, kteří zde zapíjeli srpnovou smrt tří českých vojáků v Afghánistánu. Vyprovokoval je jeden z hostů, který měl usmrcenou trojici vojáků označit za žoldáky. Jeden z vojáků následné napadl i zasahujícího policistu, nyní jej šetří vojenská policie.

Česko pošle na pomoc Afghánistánu 40 milionů

Vláda České republiky potvrdila, že na pomoc Afghánistánu uvolní z rozpočtu ministerstva zahraničí 40 milionů korun. Finanční injekce by měla podpořit tamní obranné a bezpečnostní síly. O poskytnutí finanční pomoci v letošním roce a dvou následujících letech rozhodl kabinet už v roce 2016.

V Afghánistánu už padlo 14 českých vojáků. Jen letos to byli 4, naposledy zemřel rotný Tomáš Procházka 22. října. (jaz)