Donald Trump nechá v pustině postavit rozsáhlá stanová města pro uprchlíky.

Americký prezident Donald Trump přitvrdil vůči migrantům. K hranicím USA s Mexikem poslal 5200 vojáků. Pro uprchlíky chce v pustině nechat postavit rozsáhlá stanová města, kde běženci zůstanou, dokud soudy nerozhodnout o jejich dalším osudu.

„Pokud požádají o azyl, zadržíme je do té doby, než rozhodne soud. Zadržíme je, vybudujeme stanová města. V celé oblasti postavíme stany. Nebudeme budovat infrastrukturu. Nebudeme utrácet milióny dolarů. Postavíme stany, budou to velmi pěkné stany, a oni počkají. Když nedostanou azyl, vypadnou,“ oznámil Trump.

Americký prezident v rozhovoru pro stanici Fox News rovněž zdůraznil, že největším problémem je to, že se zamítnutí žadatelé o azyl na území Spojených států nadále zdržují nelegálně a ze země se je nedaří deportovat.

„Obvykle azyl nedostanou a vy to víte. Potíž je v tom, že je pouští a pak, když mají o tři roky později proces, neukážou se,“ postěžoval si Trump s tím, že taková praxe skončí.

Americká armáda v souvislosti s karavanou migrantů rozmístí na mexické hranici asi 5200 vojáků. K hranici již nyní bylo vysláno 800 vojáků, podle AP pak zbývajících asi 4400 k pomezí zamíří ještě tento týden.

Na hranice Spojených států se v posledních týdnech vydaly karavany tisíců migrantů ze střední Ameriky.

Jde především o občany Guatemaly a Hondurasu. Snaha migrantů prodrat se za svým americkým snem už vedla k násilí. V neděli migranti ve snaze proklestit si cestu do USA přes Mexiko házeli přes hraniční plot kamení a další předměty.

(pel)