Poválečné škody zbrzdily následný rozvoj Řecka v moderní stát, tvrdí Atény.

Řecko požaduje po Německu za škody způsobené během 2. světové války, kdy nacisté decimovali zemi a čerpali peníze ze státní pokladny. Atény chtějí vyplatit až 8 bilionů korun. Řekové tvrdí, že poválečné škody zbrzdily následný rozvoj Řecka v moderní stát. 

Zprávu přinesl britský server The Guardian.

„Německo nikdy pořádně nepřijalo svou historickou odpovědnost za naprostou zkázu země,“ uvedl zástupce řecké strany Syriza v Evropském parlamentu Stelios Kuluglu.

Souhrnná zpráva uvádí, že za škody způsobené nacisty činní celková kompenzace, již by mělo Řecko od Německa obdržet, 288 miliard eur (asi 7,4 bilionů korun). K tomu ještě navíc připočítala dalších 11 miliard, které si Třetí říše násilně vypůjčila z řecké centrální banky.

Historici tvrdí, že šlo o bezúročnou půjčku, pomocí které nacistický vůdce Adolf Hitler platil své výboje v Africe a která prakticky přes noc srazila řecký národ na kolena.

Německá vláda nároky Řeků zcela odmítá stejně jako požadavky Poláků, kteří rovněž utrpěli během války velké ztráty.

Německo tvrdí, že tahle kapitola byla definitivně uzavřena v roce 1960, kdy Atény dostaly odškodné ve výši 115 milionů německých marek, což dnes dělá něco přes 230 milionů eur (1,5 miliardy korun).

Informace o aktuálním požadavku přichází ani ne dva týdny poté, co Řecko navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier a omluvil se za činy, které Řekům spáchali jeho předci.

A jen pár měsíců poté, co jižní člen eurozóny vystoupil ze třetího záchranného programu evropských věřitelů, který Řeky v posledních letech držel nad vodou.

„Řecko to samozřejmě nemohlo udělat, dokud dostávalo půjčky od Evropské unie a Berlína. To by bylo naprosto protichůdné,“ přiznal předseda parlamentního výboru pro obranu a zahraniční vztahy Kostas Duzinas.

Polský prezident vyrukoval na Němce s požadavkem válečných reparací

(pel)