Politická kariéra Angely Merkelové se možná blíží ke svému konci...

Angela Merkelová nebude znovu kandidovat do čela CDU. Současná německá kancléřka nechce ani po skončení nynějšího volebního období v roce 2021 opětovně kandidovat do Spolkového sněmu, tím pádem nebude znovu ani kancléřkou.

Dlouholetá šéfka německé vlády to v pondělí podle agentury AFP řekla předsednictvu křesťanských demokratů.

Německá kancléřka rozhodnutím, že nebude kandidovat na post předsedkyně křesťanských demokratů, reagovala na špatný výsledek své strany v nedělních zemských volbách ve spolkové republice Hesensko.

CDU sice vyhrála se ziskem 27 procent, ovšem proti minulým volbám více než deset procent ztratila. Pro CDU je to nejhorší volební výsledek v této zemi od roku 1966.

Výsledek voleb v Hesensku je podle německých médií trest za to, jak funguje vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a německých sociálních demokratů. Merkelové komentátoři doporučovali, aby pomýšlela na dosud nemyslitelné a oddělila vedení strany od postu kancléře, píše server týdeníku Focus.

Post šéfky vlády velké koalice CDU/CSU a SPD by si ale čtyřiašedesátiletá politička ráda ponechala. Zájem ale údajně Merkelová nemá o žádnou funkci v rámci Evropské unie.

Není ovšem vyloučené, že ji situace donutí k tomu, aby se funkce kancléřky vzdala dříve než v roce 2021. Možné také je, že se v Německu uskuteční předčasné volby.

Šéfem CDU chce být Merz

Po oznámení kancléřčina rozhodnutí uplynulo jen pár minut, než se ozval první zájemce o post šéfa CDU, a to Friedrich Merz, velký rival Merkelové. Deníku Bild oznámil svou kandidaturu. (jaz)