Gorbačov obvinil Trumpa z militarizace politiky. Jaderná válka je na spadnutí.

Jaderná válka je opět na obzoru, protože Trumpovy USA militarizují politiku, varoval někdejší šéf sovětských komunistů a prezident SSSR Michail Gorbačov.

„Před třiceti lety jsem s prezidentem Ronaldem Reaganem podepsal ve Washingtonu americko-sovětskou smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého dosahu,“ napsal Gorbačov v komentáři pro New York Times. Připomněl, že tehdy šlo o první případ v historii, kdy došlo ke zničení hned dvou typů jaderných zbraní.

Stávající záměr šéfa Bílého domu Donalda Trumpa smlouvu vypovědět je podle Gorbačova nejčerstvějším projevem militarizace světové politiky.

Podpis smlouvy o raketách středního a krátkého dosahu byl prvním krokem, na který v roce 1991 navázala dohoda START, kterou za Spojené státy signoval prezident Georg H. W. Bush, dále americko-ruská dohoda o radikálním omezení taktických jaderných zbraní a také smlouva New START podepsaná americkým a ruským prezidentem v roce 2010, shrnul Gorbačov.

Přiznal, že na světě stále existuje mnoho atomových zbraní, ale americké a ruské arzenály představují jen zlomek těch, které obě země měly v dobách studené války.

Na konferenci o nešíření jaderných zbraní v roce 2015 USA a Rusko oznámily mezinárodnímu společenství, že vyřadily a z velké části zničily 85% svých někdejších arzenálů, poukazuje bývalý sovětský vůdce. Vyslovil obavu, že dnes je tento ohromný úspěch, na který mohou být obě země pyšné, ohrožen.

Donald Trump minulý týden oznámil, že Spojené státy plánují od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého dosahu odstoupit a opět tyto jaderné zbraně vyvíjet, napsal Gorbačov.

„Byly ohlášeny nové závody ve zbrojení. Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého dosahu není první obětí militarizace světové politiky,“ pokračoval někdejší sovětský vůdce.

Připomenul, že v roce 2002 Spojené státy odstoupily od smlouvy o protiraketové obraně a letos od dohody o íránském jaderném programu, zatímco vojenské výdaje šplhají do astronomických výšin a nepřestávají růst.

Jako záminku pro odstoupení od smlouvy Spojené státy uvádějí údajné ruské porušování některých jejích ustanovení. K tomu Gorbačov uvedl, že Rusko vznáší podobné otázky vůči USA, zároveň navrhuje o problému jednat a nalézt vzájemně přijatelné řešení, avšak Washington se v posledních letech takové debatě vyhýbal.

„Myslím, že nyní je jasné proč,“ uvedl Gorbačov. Podle něho by při dostatku politické vůle by šlo vyřešit veškeré problémy provázející dodržování existujících smluv, ale v uplynulých dvou letech měl Donald Trump zcela jiný záměr, a to vyvázat Spojené státy z veškerých závazků a omezení týkajících se jaderných raket.

Spojené státy se ve skutečnosti chopily iniciativy a likvidují celý systém mezinárodních smluv a dohod, které slouží jako základ pro mír a bezpečnost po druhé světové válce, varoval bývalý sovětský prezident.

Vyslovil přesvědčení, že ti, kdo věří, že budou těžit ze světa bez jakýchkoliv pravidel, se hluboce mýlí.

Ve válce všech proti všem nebude podle Gorbačova vítěze, především pokud tato válka bude jaderná. A takovou možnost nelze vyloučit, zdůraznil někdejší generální tajemník ÚV KSSS.

A doplnil, že zahájení závodů ve zbrojení, mezinárodní napětí, nepřátelství a všeobecná nedůvěra toto riziko jen zvyšují.

„Je příliš pozdě na návrat k dialogu a vyjednávání?“ zeptal se Gorbačov.

Sám prý nechce ztrácet naději, že Rusko zaujme pevný, ale vyvážený postoj a že američtí spojenci, po střízlivé úvaze, odmítnou poskytnout své území pro rozmístění nových amerických raket.

Někdejší sovětský politik doufá, že OSN, především její Rada bezpečnosti, převezme v souladu s Chartou OSN primární zodpovědnost za udržení mezinárodního míru a bezpečnosti a podnikne odpovědné kroky. Tváří v tvář tomuto naléhavému ohrožení míru nejsme bezbranní, konstatuje Gorbačov. Dodává, že ovšem nesmíme rezignovat a vzdát se. (sfr)