Francouzský prezident Macron navštíví Českou republiku už tento víkend...

Emmanuel Macron před návštěvou Prahy prohlásil, že se EU nebude ohlížet na země, které by ji chtěly jen blokovat. Měl tak na mysli země visegrádské čtyřky včetně České republiky. Ty by podle francouzského prezidenta měly vzít za své heslo „Evropa jsme my“.

„Nemůžeme využívat evropský rozpočet, aniž bychom připustili solidaritu například v oblasti migrace. Nemůžeme se snažit snižovat svůj příspěvek do evropského rozpočtu, aniž bychom chápali, co s sebou nese jednotný trh. Pokud chceme Evropu zabít, pak pokračujme takto dál,“ řekl Macron.

Evropa podle něj není jednosměrná. Je to oboustranný závazek, který umožňuje všem zvyšovat svou suverenitu, a ne ji snižovat. Státy V4 se k přijímání uprchlíků v rámci EU staví negativně a Macron je za jejich přístup v minulosti kritizoval.

Macron byl v rozhovoru dotázán na postoje Česka, které odmítá vznik společného rozpočtu pro eurozónu nebo si přeje snížit plánovaný víceletý rozpočet EU. Macron uvedl, že hluboce respektuje specifika a rozhodnutí každého. Pro odblokování Evropy nabízí Macron dvě zásady. Žádný stát nesmí být vyloučen z žádného projektu a každý musí mít možnost účastnit se od začátku nebo až později spolupráce v různých oblastech.

„Jsem přesvědčen, že Česko má chuť být v tomto srdci Evropy, která jde vpřed a chrání občany,“ zdůraznil.

Macron se v rozhovoru zmínil také o euru, které podle něho má být měnou všech společných států.

„Silná eurozóna, která po brexitu bude představovat 85 procent HDP unie, je v zájmu nás všech,“ řekl.

Na dotaz, zda se země bez eura neocitnou na okraji, odpověděl, že žádný rozpor a přehlížení zemí nevidí. Ze zemí V4, kam patří kromě Česka ještě Polsko, Maďarsko a Slovensko, platí eurem pouze Slovensko.

„Nejsou zde dvě kategorie členských států, ani Východ a Západ, ani staré a nové členské země. Jsou jen konkrétní projekty v oblasti obrany, digitalizace a prohlubování eurozóny a společné ambice. Tyto projekty spolupráce musí být otevřené pro všechny, kdo mají odvahu jít vpřed. To je to srdce Evropy, které chci vytvořit,“ řekl francouzský prezident.

Macron přijede do Prahy v pátek večer u příležitosti oslav stého výročí založení Československa. Setká se s prezidentem Milošem Zemanem i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Do Česka přiletí ze Slovenska, kde se také sejde s prezidentem a premiérem. Pro Macrona, který je v úřadu od května 2017, to bude první oficiální návštěva Česka. (jaz)