Karavana migrantů z Hondurasu se nakonec zřejmě nepokusí hromadně proniknout do USA, kde na ně čeká tisícová armáda.

Karavana migrantů z Hondurasu, která mířila do USA, se zalekla Trumpových hrozeb použití americké armády na hranicích USA. Migranti prý nakonec raději zůstanou v Mexiku, do kterého se jim už podařilo proniknout přes hranici s Guatemalou.

Několikatisícová karavana středoamerických migrantů prý nemíří do Spojených států, ale chce zůstat v Mexiku. Uvedl to jeden z jejích organizátorů poté, co americký prezident Donald Trump označil karavanu za celonárodní hrozbu a ve čtvrtek povolal na hranici s Mexikem armádu.

„Když jsme opustili Honduras, náš cíl byl jasný: požádat v Mexiku o statut politických uprchlíků,“ prohlásil jeden z členů karavany z Hondurasu.

„Samozřejmě do Spojených států se mnoho lidí bude snažit dostat, ale udělají to jako jednotlivci, ne s karavanou,“ vysvětlil.

Trump před tím oznámil svoje rozhodnutí povolat armádu. K hranici USA s Mexikem má dorazit až tisíc vojáků. Prezident a jeho Republikánská strana se snaží z imigrace učinit jedno z hlavních témat listopadových voleb do Kongresu.

Šéf Bílého domu zároveň vyzval účastníky karavany, aby se vrátili do svých zemí. Pokud chtějí, mají tam požádat o americké občanství, jako to dělají miliony jiných lidí.

Jeden z účastníků karavany přiznal, že žádat o vízum do USA je komplikovanější a vyžaduje to hodně peněz.

Většina účastníků karavany je ale podle něj chudá. „Proto většina z nás opustila naši zemi, protože tam nejsou peníze ani práce,“ uvedl.

Karavana vyrazila předminulou sobotu z města San Pedro Sula na severu Hondurasu. Původně čítala kolem 1300 lidí, ale postupně se k ní připojili další lidé, kteří utíkají před bídou a kriminalitou.

Nyní skupina zahrnuje přibližně 5 tisíc osob pocházejících hlavně z Hondurasu, ale také z Nikaraguy, Salvadoru a Guatemaly. Další skupina asi o tisíci lidech se vydala na pochod k USA z Guatemaly.

Předcházející karavany migrantů mířící do USA se obešly bez větší publicity. Cílem hromadných cest imigrantů je vyhnout se ve skupině nebezpečí, která hrozí při pochodu jednotlivcům. (sfr)