Babišova vládní koalice ANO, ČSSD a komunistů prohlasovala Sněmovnou v prvním čtení návrh státního rozpočtu ČR na rok 2019.

Státní rozpočet na rok 2019 prošel Sněmovnou v prvním čtení s deficitem 40 mld. Kč, když pro něj hlasovali poslanci vládních stran ANO a ČSSD, jež podpořili i zákonodárci KSČM. Pro vládní návrh rozpočtu hlasovalo celkem 101 poslanců. Šéf zákonodárců TOP 09 Kalousek označil rozpočet za komunistický.

„Je to skrz naskrz komunistický rozpočet, určitě to není neslaný a nemastný rozpočet,“ prohlásil Miroslav Kalousek.

Není podle něho náhodou, že s jeho prosazováním vládě ANO a ČSSD pomohli komunisté.

Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 40 miliard korun, což proti rozpočtu na rok letošní představuje snížení deficitu o 10 mld. Kč.

Základní parametry návrhu rozpočtu na příští rok včetně uvedeného schodku schválili poslanci ANO, ČSSD a KSČM zatím v tzv. prvním čtení.

Nyní přijde na řadu druhé čtení, kdy se rozpočtem budou zabývat sněmovní výbory. Výbory i poslanci budou mít šanci navrhovat přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Definitně se o návrhu rozpočtu bude rozhodovat ve 3. čtení.

Výdaje vzrostou o 141 mld.

Plánované příjmy rozpočtu se podle návrhu mají meziročně zvýšit o téměř 151 miliard na 1465,3 miliardy korun.

Plánované výdaje se mají zvýšit zhruba o 141 miliard na 1505,3 miliardy korun.

Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a průměrnou mírou inflace 2,3 procenta. Nezaměstnanost by měla stejně jako letos zůstat na 2,3 procenta.

Vláda naplánovala zvýšení starobních důchodů zhruba o 900 korun měsíčně nebo posílení peněz na platy o 23,3 miliardy korun. Například na platy pedagogických pracovníků v regionálním školství přiteče skrze rozpočet až o 15 procent více než letos.

Znatelně si polepší ministerstvo obrany, kterému poplatníci v roce 2019 přidají téměř osm miliard korun.

Na daních o 40 mld. více

Na daňových příjmech chce vláda vybrat téměř 769 miliard korun, což je zhruba o 40 miliard korun víc, než očekává pro letošní rok.

Daně z příjmů firem by měly vynést 124,4 miliardy korun, daně z příjmů zaměstnanců placená jejich zaměstnavateli by měla vynést do rozpočtu 146,2 miliardy korun.

U daně z přidané hodnoty počítá návrh s příjmem rozpočtu téměř 298 miliard korun. Na vyšším výběru této daně se má podle vlády projevit nejen ekonomický růst, ale i dopady dříve zavedeného kontrolního hlášení i rozšíření elektronické evidence tržeb.

Mandatorní, tedy povinné výdaje rozpočtu mají vzrůst na 825,3 miliardy korun, když jejich podíl na celkových výdajích klesne meziročně o 2,5 procentního bodu na 54,8 procenta.

Vláda naplánovala, že ze státního rozpočtu půjde na investice téměř o 32 miliard více; celkem má jít o 122 miliard korun.

Běžné výdaje rozpočtu mají meziročně vzrůst o 109 miliard korun proti letošnímu schválenému rozpočtu.

Na důchody má jít 472,5 miliardy korun, což je proti letošní očekávané skutečnosti o zhruba 38 miliard víc. Výdaje na důchody tak budou představovat asi 78 procent celkových výdajů na sociální dávky.

Naopak, státní výdaje na podpory v nezaměstnanosti proti letošku mírně klesnou a to o 200 milionů Kč na 7,3 miliardy korun.

Výdaje na platy státních zaměstnanců by podle návrhu v příštím roce měly vzrůst o 23,3 miliardy na 209,7 miliardy korun. Průměrný měsíční plat zaměstnance státu by měl proti letošnímu předpokladu vzrůst o 2822 korun na 35515 korun. (sfr)