Evropská komise odmítla návrh italského rozpočtu na příští roku. Itálii ho vrátila k přepracovaní. Je to vůbec poprvé, kdy Evropská komise přikročila k tomuto kroku. Informoval o tom německý server Focus. Na nápravu dostala Itálie 3 týdny.

Ve Štrasburku to potvrdil místopředseda Evropské komise pro euro, sociální dialog, finanční stabilitu a kapitálové trhy Valdis Dombrovskis.

„Italská vláda jde otevřeně a vědomě proti závazkům, které na sebe země vzala,“ upozornil Dombrovskis.

Porušování pravidel podle něj může na první pohled vypadat lákavě a nabízet iluzi svobody.

„Je lákavé snažit se vyléčit dluh novými dluhy. Ale v určité chvíli je třeba dluh splatit,“ dodal.

Je to poprvé v historii, kdy Komise při hodnocení rozpočtových plánů zemí eurozóny k podobnému kroku sáhla; italský plán totiž podle ní porušuje pravidla Paktu růstu a stability – ostatně i samotný italský ministr financí Giovanni Tria již dříve připustil, že rozpočtový návrh jde proti pravidlům, Řím jej ale přesto už dále upravovat nehodlá.

Italský premiér Giuseppe Conte pak v úterý uvedl, že vláda nemá žádný záložní plán a že příští rok hodlá hospodařit na základě právě toho rozpočtu, který Evropská komise odmítla. Kabinet chce zavést současně nízkou rovnou daň pro malé a střední podnikatele a zavedení základního příjmu pro chudé či snížení věku pro odchod do důchodu. Šetřit hodlá na migrantech a také na vzdělání.

Conte rovněž prohlásil, že usiluje o konstruktivní dialog s Evropskou komisí. Předpověděl, že vládní reformy nastartují v Itálii hospodářský růst, slíbil, že rozpočtový deficit příští rok nepřekročí plánovaných 2,4 procenta hrubého domácího produktu, a odmítl jakékoliv úvahy o tom, že by Itálie mohla opustit eurozónu či Evropskou unii. (jaz)