Rozpočet Babišovy vlády podpoří komunisté...

Komunisté podpoří návrh státního rozpočtu menšinové vlády ANO a ČSSD pro příští rok. Vedení KSČM to doporučilo svým poslancům. Stát by podle tohoto návrhu příští rok hospodařil se schodkem 40 miliard korun.

„Výkonný výbor Ústředního výboru KSČM právě doporučil poslaneckému klubu podpořit vládní návrh státního rozpočtu v prvním čtení,“ napsal na Twitteru rozpočtový expert strany, poslanec Jiří Dolejš.

Poslanci začnou rozpočet schvalovat příští týden na říjnové schůzi Sněmovny a vláda se díky postoji komunistů, kteří umožnili už vznik Babišova kabinetu, nemusí obávat, že by navržené parametry rozpočtu neprošly. ANO, ČSSD a KSČM disponují dohromady hlasy 108 poslanců.

Vládou navržený schodek je o deset miliard nižší, než původně plánovalo ministerstvo financí. Pro letošek je schválený schodek 50 miliard, loni byl 60 miliard.

Prioritami rozpočtu jsou podle vlády investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun.

Na tom, že základní parametry rozpočtu podpoří, se výkonný výbor KSČM v pátek dohodl na prvním jednání po prohře v komunálních a senátních volbách. V sobotu budou straníci řešit nespokojenost s volebním výsledkem a část bude vyzývat předsedu strany Vojtěcha Filipa a místopředsedy strany, aby kvůli propadu strany ve volbách rezignovali. (jaz)