V Senátu se rozhořel boj o funkci předsedy. Zájem už projevil Jaroslav Kubera. Hovoří se také o Jiřím Drahošovi.

V Senátu se po volbách rozhořel boj o funkci předsedy horní komory Parlamentu. O funkci se přihlásil Jaroslav Kubera z ODS. Předsedou by chtěl být i neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš. Kubera se shodl s lidovcem Čunkem, že by v Senátu měla být dodržena nepsaná zásada, že předseda má být z nejsilnější senátní frakce.

Vzhledem k několika dosud nezařazeným senátorům však zatím není jasné, která strana nakonec bude mít v Senátu nejpočetnější klub.

ODS se stala vítězem letošních voleb třetiny senátorů. V klubu má zatím 16 senátorů, což je i předpokládaný počet členů klubu Starostové a nezávislí (STAN).

Obě frakce usilují o to, aby jako početně nejsilnější klub mohly nominovat předsedu Senátu.

Lidovecký klub má mít 15 senátorů.

Všechny frakce ale vedou jednání s nově zvolenými nezávislými senátory, za jakých podmínek by do jejich klubů vstoupili. Rozložení sil se tak může ještě výrazně změnit.

Kubera prohlásil, že v Senátu není zvykem při volbě vedení hlasovat „silově“, ale většinou se respektuje dohoda klubů. Pokud by ho ODS navrhla na předsedu, byla by to pro něj „obrovská čest, ale není to nic, bez čeho bych nemohl žít“, uvedl.

Rozhodnutí, že už nebude usilovat o křeslo primátora Teplic, s možnou kandidaturou na šéfa Senátu nesouvisí. Rozhodl se prý už mnohem dřív.

Jiří Čunek, který byl zvolen hned v prvním kole voleb, by si Kuberu podle svých slov v čele horní komory dovedl představit, protože své schopnosti prokázal v Teplicích.

Předpoklady pro tuto funkci mají podle něho i někteří další senátoři.

„Umím si představit mnoho lidí, kteří by mohli být předsedou Senátu, určitě ne všichni, počkejme, jak se to vyvine,“ dodal.

Samotný Čunek chce spíše pokračovat ve funkci zlínského hejtmana, protože obě funkce najednou vykonávat nelze.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, připomněl, že místopředsedkyní Senátu za KDU-ČSL je nyní Miluše Horská.

O tom, kdo v následujících týdnech obsadí pozici druhého nejvyššího ústavního činitele – tedy křeslo předsedy Senátu – budou v pondělí večer jednat starostové, občanští demokraté a lidovci.

Předsedou Senátu je v současnosti sociální demokrat Milan Štěch. ČSSD však ve volbách do třetiny Senátu prohrála, když uspěl jediný její kandidát. (sfr)