Genderová revoluce, v níž neexistují biologická pohlaví, je už v plném proudu. Zatím jen v mateřských školkách Hlana Islandu.

Islandské mateřské školky Hjalli se pokoušejí zrušit biologická pohlaví. Vychovávají novou genderově neutrální generaci tím, že se z kluků snažit udělat dívky a z holek chlapce. Mateřské školky Hjalli se zaměřují na výchovu dětí tak, aby odstranily „genderové stereotypy“. Počet Hjalli školek se postupně rozšiřuje a nyní už pokrývá více než 8 procent islandské dětské populace.

Chlapci a děvčata jsou po většinu dne od sebe odděleni a procházejí systematickými cvičeními, které mají kompenzovat jejich biologické pohlaví.

Podle výchovné teorie, kterou školka zastává, je možné při oddělení chlapců od děvčat dosáhnout toho, aby děti rozvinuly své osobnosti tak, aby nepropadly genderovým stereotypům.

Základem je, že všechny děti mají stejnou školní uniformu a všechny hračky, které jsou ve školce k dispozici, jsou genderově neutrální, například panenky jsou beze všech pohlavních znaků, apod.

Malí chlapci procházejí výchovou, kde se učí malovat si nehty na rukou, navzájem si upravovat vlasy a vzájemně se masírovat po celém těle. Smyslem výchovy je odstranit genderový stereotyp, že muži jsou silní a samostatní.

Chlapci také musí chovat bezpohlavní panenky, aby si vypěstovali starostlivost a něžnost. Tím zase získávají vlastnosti, které jsou dle výchovné teorie „chybně vnímány“ jako typicky ženské.

Problémem při výchově chlapců je jejich tendence se prosazovat a navzájem soutěžit. Školka se proto zaměřuje na odstraňování všech projevů sebeprosazování, jako když například chlapci soutěží, kdo bude někde první, případně se navzájem pošťuchují.

Takové chlapecké chování je bráno jako extrémně nevhodné a je okamžitě trestáno.

Malé holčičky jsou na druhou stranu vychovávány tak, aby získaly větší samostatnost a agresivitu. V rámci uplatňované výchovy šplhají na stromy nebo přelézají vysoké zdi.

Případně bosky běhají ve sněhu, aby se naučily samostatnosti a agresivitě.

Problém s malými holčičkami, jak školka přiznává, je v tom, že při takových cvičeních mají tendenci vzlykat a plakat. Ale vzlykání u žen je podle teorie dalším vnuceným stereotypem, který je nutné odstranit.

Vzlykajícím holčičkám je vždy hned řečeno, aby okamžitě přestaly a nikdo se je nesnaží utěšovat.

Vychovatelé Hjalli školek tak věří, že se jim daří vychovávat genderově neutrální generaci. (mar)