Německá AfD chce pomocí webu vymýtit politiku ze škol. (ilustrační foto).

Německá politická strana Alternativa pro Německo (AfD) zřídila speciální webové stránky, na kterých mohou školáci podat stížnost, pokud učitelé pronáší během výuky politické názory. Chtějí tak podpořit neutralitu při vyučování. Ostatní strany nápad kritizují jako návrat směrem k totalitě.

Hamburské sdružení AfD minulý měsíc spustilo webový portál s názvem „Neutrální školy“, kde mohou žáci základních škol podávat anonymní stížnosti na zaměstnance, kteří podle nich porušují politickou neutralitu a kritizují stranu. Podle lokálních médií chce AfD platformu rozšířit také do dalších devíti spolkových států, mezi jinými do Bavorska, Braniborska, Bádenska-Württemberska a Saska.

Učitelům a politikům z jiných stran se ale nová myšlenka nelíbí.

„Organizují veřejné odsouzení. Je to stavební kámen směřující k totalitě,“ uvedl bádensko-württemberský premiér Winfried Kretschmann.

„Organizované donašečství je prostředkem diktatur,“ kritizovala plány na zřizování webů německá ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová.

„Pokud chce nějaká strana něco takového využívat, aby odhalila učitele, kteří jí nejsou nakloněni, a postavila je na pranýř, odhaluje mnoho o svém vlastním chápání demokracie,“ dodala.

Proti je také Německá vzdělávací unie (GEW) a Německá asociace učitelů, která je největším sdružením pedagogů v zemi.

„Strana, která se chce zbavit svých odpůrců, nyní vytváří platformu, která odsuzuje lidi s odlišnými názory,“ okomentovala vznik webového portálu Ilka Hoffmannová z představenstva GEW.

„Učitelé by se měli bát. Je to děsivý vývoj událostí,“ dodala Hoffmannová.

Prezident Německé asociace učitelů Heinz-Peter Meidinger označil plán za „využívání dětí a mladistvých a za podněcování veřejného odsuzování lidí“.

Podle Bernarda Baumanna, jednoho z vedoucích členů AfD, ale webový portál nemá s odsuzováním nic společného. Strana podle něj shromáždila důkazy o tom, že si učitelé připadají být nuceni k tomu, aby ve škole vyjádřili svůj názor na AfD a vylíčili ji jako „radikální, nelidskou a chladnou“.

Také Katrin Ebnerová Steinerová, která za AfD kandiduje v nadcházejících bavorských volbách, by spuštění nové webové stránky uvítala.

Mnohým Němcům koncept udavačství podle stanice Deutsche Welle připomíná období nacistické či komunistické vlády. Durynský ministr školství Helmut Holter prohlásil, že krok AfD „připomíná nejtemnější kapitoly německých dějin“. Holter apeloval na učitele, aby se i nadále nebáli během výuky zapojit do otevřené diskuse, která je „základem německé demokratické společnosti“. (jaz)