Pospíšilovi (Spojené síly pro Prahu) vadí při vyjednávání přístup Pirátů...

V Praze, kde v komunálních volbách skončilo s vyrovnaným výsledkem hned 5 stran, nadále pokračují koaliční vyjednávání. Piráti se nechtějí vzdát postu primátora, jejich přístup zkritizoval lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). ANO je smířené s opozicí. Poprask vzbudila koalice v Kladně, kde figuruje po boku ODS nebo TOP 09 také SPD.

Praha: Sestavit koalici se zatím nepodařilo

Lídr Prahy sobě Jan Čižinský je připraven vzdát se pro vznik koalice primátorských ambicí v hlavním městě. A to i přesto, že v Praze získal nejvíce preferenčních hlasů. Právě jeho hnutí s Piráty a Spojenými silami pro Prahu vyjednává o budoucí koalici. Čižinský zároveň v rozhovoru pro Novinky odmítl výzvu k jednání ze strany ODS.

S vyjednáváním zatím není spokojený lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Na prvním místě má podle něj být programová shoda, teprve potom rozdělení postů. Reagoval tak na postoj Pirátů, kteří si stojí za tím, že v případné koalici ještě s hnutím Praha sobě by měl v čele magistrátu stát pirátský kandidát Zdeněk Hřib.

„Analyzujeme programy, jestli jsme s těmi stranami schopni udělat solidní plán, co budeme čtyři roky v Praze realizovat. To je základ, ne rozdělování křesel a pašaliků,“ řekl Novinkám Pospíšil.

S Piráty a Janem Čižinským (Praha sobě) se chce bavit o tom, co v hlavním městě změnit, jestli se shodnou, jak dobudovat městský okruh nebo jak vyřešit otázku metra D.

To pražský volební lídr ANO Petr Stuchlík po jednání s Piráty uvedl, že je smířen s rolí opozice. S prací v zastupitelstvu sám osobně počítá.

Brno: Vokřál (ANO) chce širokou koalici, nevejde se do ní jen SPD

Jen čtyři zastupitelé za SPD by v brněnském zastupitelstvu zůstali v opozici, pokud primátor Petr Vokřál dotáhne svůj plán o široké koalici. V ní by kromě hnutí ANO a ODS figurovali lidovci a sociální demokraté, proti nejsou ani Piráti. Podle politologa Romana Chytilka z Masarykovy univerzity si tím chce Vokřál zajistit pohodlné vládnutí.

V pondělí jednal Vokřál s Piráty, ti ale dohodu odmítli. Večer by se měly sejít znovu čtyři možné koaliční strany s výhledem, že by se příští týden mohla podepisovat koaliční smlouva.

Ostrava: ANO chce zachovat současnou koalici

V porovnání s minulými volbami před čtyřmi lety má hnutí ANO o dost lepší pozici v Ostravě, kde zvítězilo s velkým náskokem. Současný primátor Tomáš Macura se vyjádřil, že by byl rád, aby město i nadále řídila současná koalice, tedy hnutí ANO, KDU-ČSL, hnutí Ostravak a ODS. Nyní by tak měla 37 mandátů v 55 členném zastupitelstvu. Nabízí se ale i varianta, že by město řídily jen první dvě vítězné strany, tedy hnutí ANO a Ostravak, v zastupitelstvu by ale měly převahu pouze jednoho hlasu.

Kladno: Zastupitel TOP 09 musel skončit kvůli koalici s SPD

Kladenský zastupitel Petr Hašek z TOP 09 ukončí členství ve straně. Vedení strany je totiž proti jeho účasti v nové kladenské koalici zahrnující vedle ODS a ANO i SPD.

„Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, který tato strana jde,“ uvedl Hašek v prohlášení.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že Hašek má vystoupit z koalice, nebo ze strany, jinak bude vyloučen.

Hašek byl zvolen v uskupení Kladeňáci, které je složeno z kandidátů STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Koaliční smlouvu podepsaly strany v neděli. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 18 hlasů. (jaz)