Miloš Zeman už ví, jak bude vypadat epitaf na jeho hrobě...

Miloš Zeman oznámil, jak bude znít epitaf na jeho náhrobku. Vymyslel ho už před pár lety a chce jím zaútočit na blbce. Zároveň vyzval voliče, aby šli v komunálních volbách volit. On sám si vybíral kandidáty z více kandidátek, protože je dlouhodobě stoupencem panašování, tedy volby osobností napříč stranami.

Zeman odpověděl při výstavě Doteky státnosti, která se koná ke stému výročí od vzniku Československa na otázku, co by chtěl, aby po něm zůstalo jako poselství a co by si přál, aby o něm bylo jednou napsáno v učebnicích. Zeman řekl, že by nechtěl kopírovat T. G. Masaryka, jehož nejčastěji citovanou zásadou je „nebát se nekrást“.

„A protože nechci býti plagiátor, plagiátorů – včetně vlády – jsme už měli dost, tak ho nechci kopírovat a řekl bych pouze dvě věci. První věc, že jsem se řídil a doufám ještě čtyři a půl roku budu řídit třemi základními principy, to jest hájit národní zájmy České republiky, za druhé podporovat ekonomickou diplomacii a za třetí setkávat se co nejčastěji s občany a neizolovat se v nejrůznějších prezidentských prostředích,“ odpověděl prezident.

„Už kdysi před dvěma, třemi lety jsem vytvořil epitaf na svůj náhrobek a ten epitaf zní: Zde leží člověk, který dokázal rozzuřit k nepříčetnosti každého blbce,“ dodal Zeman.

Zeman vyzval, aby šli lidé k volbám

„Měli byste volit proto, aby se na příslušná místa dostali vámi navrhovaní kandidáti, neboť ti, které by volili jiní, by mohli být ještě horší než ti, které preferujete vy,“ řekl Zeman.

Při výběru, koho půjde volit, si prý vybíral dlouho.

„Jak víte, já preferuji panašování, které je možné v komunálních volbách a já bych velmi uvítal, kdyby bylo možné i ve volbách krajských a parlamentních,“ uvedl prezident a dodal, že při volbách v Praze, kde je volební lístek obrovská plachta, je křížkování časově poměrně náročné.

Zeman také na výstavě vložil svůj prezidentský slib z letošního roku mezi další originály, tedy i ke slibům Václava Havla a Václava Klause. Zavzpomínal na to, jak při tom zapomněl položit ruku na Ústavu České republiky.

Když Zeman letos v březnu ve Vladislavském sále na Pražském hradě složil ústavou předepsaný slib, zaútočil v projevu na veřejnoprávní Českou televizi i některé další novináře. Na protest pak přímo při Zemanově projevu odešla poslankyně ODS Miroslava Němcová a za ní šli politici TOP 09 i KDU-ČSL. (jaz)