Miloš Zeman chce řešit nedostatek pracovních sil v Česku příchodem Makedonců...

Miloš Zeman chce vyřešit nedostatek pracovních sil v České republice příchodem pracovníků z Makedonie. Uvedl to po setkání s makedonským prezidentem Ďorge Ivanovem.

Zeman připomněl české investice v Makedonii a tamní poměrně vysokou nezaměstnanost.

„Narazili jsme i na možnost, že by zahraniční pracovní síla, mohla být mimo jiné dovážena i z Makedonie,“ uvedl český prezident po jednání.

Podle Ivanova je v zemi velká nezaměstnanost zejména u mladých lidí. O vzájemné spolupráci a zahraničních investicích podle něj musí jednat kabinety obou zemí.

Celková vzájemná obchodní bilance dosahuje 170 miliónů eur, přičemž pro Makedonii je deficitní.

Zeman se svým protějškem hovořil rovněž o misích českých policistů, kteří v Makedonii působí v rámci boje s nelegální migrací. Českou pomoc v tomto směru ocenil i Ivanov.

„Chtěl bych vyjádřit vděk Makedonie, že ČR pomáhá,” uvedl Ivanov.

Podle českého prezidenta by měli čeští policisté v Makedonii působit i nadále. Nynější mise by měla skončit v závěru letošního roku. V budoucnu by se mohla na ochraně hranic podílet evropská agentura Frontex, do níž se pochopitelně mohou zapojit i Češi.

„Já toto setrvání podporuji, je to i v zájmu ČR,” doplnil Zeman, podle něhož jsou hranice Makedonie i hranicemi celé civilizované Evropy. (jaz)