Do obecních zastupitelstev v celé ČR kandiduje v roce 2018 celkem 300 Romek a Romů.

Nová kampaň láká Romy k účasti v komunálních volbách. Přesvědčit romské voliče a voličky, aby šli v komunálních volbách odevzdat svůj hlas, se snaží kampaň se slogany „ME DŽAV!“ respektive „A so tu?“ (JÁ JDU!; A co ty?). Uspořádala ji organizace RomanoNet. Zaměřuje se hlavně na ty romské občany, kteří ještě nikdy nebyli volit.

O kampani informovala organizace Romea.

Kampaň má probudit zájem Romů o politiku a má jim pomoci si uvědomit, že právě lokální politika má „zásadní dopad na jejich životy“.

Ředitel organizace RomanoNet Michal Miko informoval, že kampaň necílí jen na mladé prvovoliče. Podotkl, že ani mnozí dospělí Romové volit nechodí a to buď proto, že volby ignorovali, nevěděli o nich, nebo „skočili na předvolební sliby a pohrůžky těch, kteří si jejich hlasy kupovali a kupují“.

Organizace RomanoNet kampaň vede hlavně na sociálních sítích. Součástí kampaně jsou videa, na kterých známé romské osobnosti mluví o svém postoji k volbám a vyzývají Romy, aby k volebním urnám šli také.

Videa mají údajně stovky až 50 tisíc zhlédnutí. Před volbami pořadatelé zveřejní spot s návodem, jak se při komunálních volbách postupuje.

V takzvaných vyloučených lokalitách jsou Romům rozdávány letáky s informacemi o volebním termínu.

Organizace RomanoNet má v některých místech také své hlídky. Ty sledují, zda se někdo nepokouší si hlasy Romů kupovat.

„Existuje mnoho politických stran či uskupení, které cíleně navštěvují sociálně slabé Romy a za pár stovek nebo šišku salámu je dovedou s předvyplněným volebním lístkem k volební urně,“ prohlásil Miko.

Některým je však přislíbena odměna až poté, co odvolí. Podle Miky se proto stávalo, že Romové žádali volební komisi o to, aby jim zaplatila peníze za to, že šli volit.

Hlídky mají takové jednání odhalit.

Do obecních zastupitelstev v ČR kandiduje 250 až 300 Romů a Romek.

„Natočili jsme historicky první debatu romských kandidátů, kteří jsou na prvním nebo druhém místě kandidátek různých politických stran, a mají tudíž velkou šanci uspět,“ uvedla Romea.

RomanoNet zastřešuje osm neziskových organizací na podporu Romů. Zaměřuje se na vyjednávání o opatřeních ke zlepšení situace či projektech. Připravilo také stínovou zprávu o integraci Romů v Česku. (sfr)