ANO podle průzkumu MF DNES ztrácí v Praze na ODS zhruba 2 procenta hlasů...

Komunální volby by v Praze vyhrála se 17 % procenty ODS. Za ní by následovali Piráti, na třetí pozici by skončilo ANO. Až na 7. místě s 2 procenty hlasů by se pak umístila ČSSD. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala provést českým premiérem Andrejem Babišem ovládaná Mladá Fronta DNES.

Podle exkluzivního průzkumu agentury STEM/MARK pro Mladou frontu DNES zatím na vítězství v hlavním městě útočí ODS.

Průzkum, který probíhal mezi 11 .a 19. zářím u 1 103 respondentů, přiřkl občanským demokratům vedeným exprimátorem Bohuslavem Svobodou a první místopředsedkyní ODS Alexandrou Udženijou 17 procent.

Na druhém místě se umístili Piráti v čele s lékařem Zdeňkem Hřibem se ziskem 15 procent hlasů. Stejně má podle průzkumu i třetí ANO, čtvrté místo by s dvanácti procenty obsadila společná kandidátka TOP 09, STAN a lidovců v čele s předsedou topky Jiřím Pospíšilem a právničkou Hanou Marvanovou.

Kromě nich by se na magistrát dostal už jen projekt poslance za KDU-ČSL a starosty Prahy 7 Jana Čižinského Praha sobě, kterou by dle průzkumu volilo 8 procent lidí.

Jisté naděje dává výzkum čtyřmi procenty i SPD Tomia Okamury, kterou vede bývalý velmistr českých svobodných zednářů Hynek Beran.

Naopak totálním průšvihem by podle STEM/MARK měly volby skončit pro sociální demokraty. Dvě procenta jsou hluboko pod pětiprocentní hranicí nutnou pro usednutí v zastupitelstvu. Lídr ČSSD Jakub Landovský ale číslům nevěří.

„My jsme viděli průzkum od stejné agentury, kde nás volilo až sedm a půl procenta Pražanů. Podle průzkumu České televize máme volební potenciál přes devět procent. V tuto chvíli neznám přesné parametry vašeho průzkumu, ale volební průzkumy se chronicky míjejí se skutečnými výsledky voleb. Kterému věřit, to ukáží až samotné volby,“ uvedl Jakub Landovský, jednička kandidátky sociálních demokratů v Praze. (jaz)