Češi si připlatí za pivo, Plzeňský Prazdroj od října zdražuje...

Češi si za pivo připlatí. Plzeňský Prazdroj od října 2018 zvedne ceny některých piv v průměru o 3,7 procenta. Ležáky v lahvích a plechovkách i čepované pivo zdraží zhruba o 1 korunu, Pilsner Urquell o 1,50 koruny za půllitr. Ceny jedenáctistupňových piv se zvednou asi o 60 haléřů za půllitr.

Plzeňský pivovar zvýšením cen podle mluvčí Jitky Němečkové reaguje na zvyšující se náklady.

Naposledy Prazdroj zdražoval v říjnu 2017 o 3,1 procenta, ale pouze balená piva. Ceny čepovaných piv se dva roky neměnily.

Ceny výčepních piv, takzvaných desítek, v sudech a tancích se nemění, u balených desítek se zvednou pouze u některých značek. Netýká se to značek Gambrinus a Radegast. Zdražovat nebudou ani cidery.

Změnu cen největšího českého pivovaru v minulosti kopírovala většina tuzemských pivovarů, a nejinak tomu bude i letos. Zdražení svých výrobků chystají kromě Plzeňského Prazdroje také některé další pivovary v Česku.

Se zvýšením cen počítá humpolecký pivovar Bernard. Pivo zdraží nejspíš příští rok i Budějovický Budvar.

Zdražovat bude také pivovar v Náchodě či brněnský pivovar Moravia. Jako důvod pivovarníci uvádějí stoupající ceny surovin.

Další z velkých českých pivovarů, pražský Staropramen, zatím nezdražuje. O případném zdražení zatím nerozhodl ani pivovar Svijany. S případnou úpravou cen vyčkává také přerovský pivovar Zubr.

(pel)