Hnutí ANO chce zavést kamery do škol...

Hnutí ANO Andereje Babiše chce do dvou let nainstalovat do všech pražských škol kamery. Je to jeden z jejich programových bodů pro volby na pražský magistrát. Podle ANO kamery zajistí bezpečné školy, ty se však staví k nápadu negativně. S informací přišel server iDnes.cz, ovládaný Andrejem Babišem.

Městský systém v současné době zahrnuje více než čtyři tisíce kamer, které využívají policisté, hasiči nebo dopravní podnik. Pokud by hnutí prosadilo sledování vnitřku škol, znamenalo by to zdvojnásobení počtu kamer.

Podle ANO je cílem dostatečně sledovat pohyb cizích lidí na chodbách. Jde však o návrh, který je blíže snu než realitě. Na cestě k uskutečnění totiž stojí řada „ale“.

Magistrát je zřizovatelem pouze středních škol, hnutí chce přitom sledovat i mateřské a základní školy, jejichž správu ale mají pod sebou jednotlivé městské části. Kandidát ANO na primátora Petr Stuchlík to nevnímá jako problém.

„Nedokážu si představit, proč by náš návrh školy odmítly. Není to nic proti ničemu a je vždy lepší, když tam bude bezpečno,“ řekl Stuchlík.

Slova souhlasu však od zástupců škol neznějí. Zatímco kamery před vstupem akceptují a na některých školách už takový dozor existuje, proti kamerám na chodbách vyjadřují výhrady.

„Jsem rozhodně proti, aby byly kamery umístěné po chodbách či ve třídách. Pokud kamera míří na veřejný prostor před školou, je to v pořádku. Hlídat, kdo do školy vstupuje, je vhodné. Ale Velkého bratra bych do školy určitě nechtěla,“ uvedla Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze 7.

Zároveň dodala, že jakmile by měla být kamera na chodbě a jeden jediný rodič by řekl, že se mu to nelíbí, instalace by nebyla možná.

Podobně mluví i prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi. Podle něj by mohl být problém kvůli nařízení GDPR o ochraně osobních údajů. Instalace kamer by vyžadovala souhlas všech rodičů.

Navíc už má v současnosti řada škol hlídaný vstup do budovy.

„Někde mají vrátného, používá se i čipový systém nebo musí člověk aspoň zazvonit, aby byl vpuštěn dovnitř,“ popsal Sárközi.

„Samotné kamery vám stejně prevenci nezajistí. Je to spíše na zpětné dohledání viníka,“ doplnil pražský zástupce Asociace základního školství ČR Václav Hlinka.

Stuchlík však námitky odmítá. GDPR podle něj nehraje roli.

„Jde o bezpečnost a ta je nadřazená,“ uvedl lídr ANO v Praze. (jaz)