Lidé stojící frontu před Tuzexem...

Čtvrtina lidí v Česku si myslí, že komunisté měli během své vlády v Československu podporu většiny společnosti. Osmnáct procent lidí se pak domnívá, že život byl za vlády komunistické strany lepší než dnes.

Vyplývá to průzkumu agentury Median pro Českou televizi k výročí srpna 1968.

V roce 1948 se komunisté chopili moci a o dvacet let později pak tanky zaručily, že se Československo nevydá jiným politickým směrem. Vydrželo to dalších 21 let. Podle průzkumu pro ČT považuje 71 procent respondentů toto období za etapu, kdy národ spočinul pod nadvládou komunistů. Zároveň si 25 procent oslovených myslí, že nešlo o nadvládu, nýbrž měli komunisté podporu většiny společnosti.

Že byl život za vlády komunistické strany lepší než dnes, se domnívá 18 procent lidí, opačný názor má 74 procent respondentů.

Agentura Median se ve svém průzkumu k výročí srpna 1968 ptala také na názor na současnou politiku někdejších hlavních aktérů studené války. Těsná většina – 51 procent oslovených – se shodla, že považují Spojené státy a Rusko za stejně agresivní. Pro 26 procent respondentů je agresivnější Rusko, pro 23 procent Spojené státy. (jaz)