Migranti z lodi Diciotti zakotvili na Sicílie, vystoupit ale nemohou...

V sicilském přístavu zakotvilo nechtěné plavidlo Diciotti italské pobřežní stráže se 177 migranty na palubě. Úřady jim zakázaly se vylodit. Loď předtím odmítla jak Itálie, tak Malta.

Italský deník La Repubblica uvedl, že loď Diciotti má v Katánii oficiálně technickou přestávku, aby doplnila pohonné hmoty, vodu a potraviny.

Vstup lodi do přístavu povolil v pondělí italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Ministr vnitra Matteo Salvini poté zopakoval, že nenechá vystoupit z lodi jediného běžence, dokud mu EU nepotvrdí, že je převezmou jiné unijní státy.

Diciotti vyzdvihla 190 běženců z moře ve středu. Salvini tvrdí, že vzala běžence na palubu v maltských vodách poté, co jim Malta neposkytla pomoc. Salvini maltské námořnictvo obvinil, že se plavidlo s migranty snažilo doprovodit do italských vod. Maltské úřady tvrdí, že loď s migranty nebyla v nouzi a migranti nebyli v ohrožení života.

Po zásahu italské pobřežní stráže bylo 13 běženců z lodi ve vážném zdravotním stavu přepraveno na ostrov Lampedusu. Se zbylými migranty zůstávala loď v mezinárodních vodách a Řím se snažil vyjednat, aby běžence převzala Malta. Ta je odmítla. (jaz)