Čínská armáda podle Pentagonu cvičila útoky na americké cíle

Čínská armáda údajně nacvičuje útoky na cíle USA a jejich spojenců v Tichém oceánu. Informovalo o tom americké ministerstvo obrany. Podle Pentagonu Čína v posledních letech navyšuje dosah svých bombardovacích sil.

„V posledních třech letech Čínská lidová armáda rychle rozšířila své námořní bombardovací kapacity, získala zkušenosti v klíčových námořních oblastech a pravděpodobně také cvičila útoky na americké cíle jakožto i cíle našich spojenců,“ citovala britská stanice z veřejné části zprávy amerického ministerstva obrany.

Čeho chce Čína demonstrativními námořními drily dosáhnout, podle zprávy Pentagonu není jasné. Je údajně možné, že chce „demonstrovat schopnost zasáhnout americké v cíle v západním Tichém oceánu, včetně ostrova Guam”.

Čínské výdaje na obranu podle Pentagonu v minulém roce dosáhly 190 miliard dolarů, což je v přepočtu přibližně 4,3 biliónu korun. Během deseti let by ale měly čínské výdaje na obranu vzrůst na 240 miliard dolarů ročně, což odpovídá více než 5,4 biliónu korun.

Pro srovnání: obranný rozpočet Spojených států je v současnosti přibližně třikrát vyšší než ten čínský. Výdaje Česka na obranu dosahují něco přes 52 miliard korun.

Mezi Čínou a dalšími zeměmi v poslední době narůstá napětí zejména v oblasti sporného Jihočínského moře, což je polouzavřené okrajové moře Tichého oceánu.

Čína tam podle Američanů buduje umělé ostrovy a na nich vojenské základny. Zpráva Pentagonu dokonce varuje, že Peking může chystat překvapivou vojenskou anexi Tchaj-wanu, který si stále nárokuje.

Čína považuje Tchaj-wan, který získala po konci druhé světové války zpět z područí Japonského císařství, za svou provincii. Poté, co se ale po konci občanské války v roce 1949 na ostrov stáhly vojska věrná Čínské republice, se Tchaj-wan stal de facto samostatným demokratickým státem. (jaz)