Vláda Andreje Babiše podle ekonomů nepochopitelně rozhazuje...

Česko bude mít v příštím roce o více než 100 miliard vyšší výdaje. Nový rozpočet počítá se zvyšováním platů, rychlejším růstem důchodů či příspěvky na levnější dopravu pro studenty a důchodce. Podle ekonomů Česku dojdou peníze.

Problémem podle ekonomů je, že se zvyšují mandatorní výdaje, které se budou každý další následující rok muset vyplácet ze zákona, bez ohledu na to, jak se povede ekonomice, i když budou klesat rozpočtové příjmy.

Růst ekonomiky a lepší výběr daní zatím rostoucí výdaje pokryjí. Avšak v dobách, kdy se domácí a světové ekonomice nebude dařit bude nutné zvyšovat zadlužení nebo opět výdaje státu škrtat, což je politicky nepopulární.

„Ekonomický růst již trvá řadu let a čeští politici si na něj zvykli,“ odpověděl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Zákony jsou tvořeny tak, jako by v budoucnu již nikdy nemohlo být hůř a naší ekonomice se bude navždy dařit. To je však naprosto utopická představa, která povede k bolestivým úsporným opatřením s příchodem krize,“ varoval.

Podle ekonoma Martina Mašáta z Partners politici zadělávají na veliký problém.

„Naše ekonomika roste nevídaným tempem, nezaměstnanost neexistuje, daně už ani nelze vybrat vyšší, a přitom si stejně vytváříme deficitní rozpočet, místo abychom si hýčkali obrovské přebytky,“ sdělil Právu.

„Schodky veřejných rozpočtů vyletí nahoru a v tu chvíli už bude pozdě něco řešit. Můžeme se těšit, že ať už povládne jedna, či druhá strana, tak porostou daně. Není jiné řešení. Ano, je, ale že bychom se chtěli vydat řeckou či italskou cestou?

„Stát rezignoval na snižování absolutní výše dluhu,“ domnívá se hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Stát by měl přestat s jakýmkoli plošným zvyšováním platů ve veřejné sféře. Lze se bavit o dalším přidávání třeba učitelům, ale jinak musí tato odborářská hra na bezednou státní kasu a zejména bezednou kapsu daňového poplatníka skončit,“ uvedl Kovanda a dodal, že současná vláda by si neměla nechat diktovat podmínky odboráři jako vláda minulá. (jaz)