Islámský stát má podle OSN několik tisíc bojovníků po Evropě...

Islámský stát má stále zhruba 60 tisíc ozbrojenců. Až 30 tisíc z nich operuje v Sýrii a Iráku, několik tisíc se pak rekrutovalo v evropských zemích. Vyplývá to ze zprávy expertů OSN.

Boj s IS zdaleka nekončí, varují ve zvláštní zprávě o teroristických skupinách experti OSN. Organizace je podle nich stále aktivní nejen na Blízkém východě, ale také v Africe a stále je schopna aktivizovat spící buňky v Evropě.

Kromě Iráku a Sýrie odborníci zaznamenali aktivní skupiny příznivců samozvaného chalífátu v Afghánistánu, Mali, Nigeru či Libyi, kde podle zprávy operují stále zhruba čtyři tisíce ozbrojenců IS, i když několik desítek klíčových členů libyjských skupin se přesunulo na Blízký východ.

„Teroristé z IS jsou stále schopni zaútočit mimo syrské území. I když už nemají plnou kontrolu nad žádným velkým územím v Iráku, mají tam spící buňky, které se mohou kdykoli aktivizovat a zaútočit,“ informuje zpráva.

Ještě skeptičtější postoj k vítězství nad IS, které loni ohlásil irácký premiér Hajdar Abádí, zastává americké ministerstvo obrany. Podle něj operuje „v Iráku a Sýrii 28 600 až 31 600 bojovníků IS“.

Americké tajné služby podle stanice CNN informovaly, že IS měl na svém vrcholu v roce 2015 v těchto zemích kolem 33 tisíc ozbrojenců, jejichž stavy každý měsíc doplňovaly stovky až tisíce bojovníků rekrutovaných v zahraničí.

Podle OSN se přísun cizinců podařilo prakticky minimalizovat, Pentagon ale upozorňuje, že například v Sýrii má IS téměř stejný počet ozbrojenců, jako měl před vytlačením ze svých bašt v Rakce a Mosulu. (jaz)