Švédská muslimka vysoudila 100 tisíc korun za to, že byla vyhozena od pracovního pohovoru, protože odmítla podat muži z náboženských důvodů ruku. Informovala o tom BBC.

„Věřím v boha, v něhož ve Švédsku věří málokdo. A měla bych mít možnost to dělat do té doby, dokud tím nebudu někomu ubližovat,“ citovala britská stanice čtyřiadvacetiletou Farahu Alhajehovou.

Mladou ženu zastupoval úřad švédského ombudsmana. Po skončení procesu konstatoval, že soud vzal v úvahu „zájmy zaměstnavatele, právo jednotlivce na svobodné zacházení s vlastním tělem a důležitost toho, aby stát chránil náboženské svobody“.

Po zvážení všech pro a proti dal za pravdu žalující straně. Byť bylo hlasování poroty těsné, v poměru 3 ku 2 hlasům.

Zatímco v evropských zemích je potřesení rukou výrazem úcty, některé muslimky považují jakýkoliv fyzický kontakt s mužem vyjma úzké rodiny za nečistý.

Alhajehová, která se ucházela o místo překladatelky, proto namísto podání ruky přiložila ruku na srdce na znamení pozdravu. To ale zaměstnavateli nestačilo. Tvrdil, že by podobné chování bylo překážkou při vykonávání překladatelské profese. Podle soudu to ale stačit mělo, protože tím mladá muslimka dala úctu najevo dostatečně.

Švédský soud se podle BBC opřel o stanovisko Evropského soudu pro lidská práva, jenž dospěl k závěru, že vyžadování specifického pozdravu jako je potřesení rukou muslimy, přesněji muslimky, znevažuje.

Podobné případy už soudy řešily ve Švýcarsku a Francii. V roce 2016 vyvolal pozdvižení v zemi helvétského kříže případ dvou žáků, kteří kvůli muslimskému vyznání odmítali podávat ruce učitelkám. Případ došel tak daleko, že byl jejich rodině pozastaven proces udělení občanství.

V dubnu letošního roku došlo k obdobnému případu v zemi galského kohouta, tam zase žena z Afghánistánu přišla o občanství ve chvíli, kdy si ho měla výměnou za potřesení rukou úřední osobně převzít. (jaz)