Uprchlíky z lodi Aquarius přijme také Itálie...

Na Maltě se vylodila loď Aquarius se 141 uprchlíky na palubě. Běženci z Eritreje a Somálska budou nyní rozděleni do evropských zemí, kromě Španělska, které by mělo pojmout 60 z nich, také do Německa, Francie, Portugalska a Lucemburska. K této pětici se později připojila i Itálie.

Úřad maltského premiéra oznámil, že při vyloďování migrantů bude pomáhat armáda, informovala agentura Reuters. Po ukončení lékařské prohlídky budou převezeni do přijímacího centra, kde budou rozděleni podle zemí, které souhlasily s tím, že je přijmou.

Maltská vláda informovala, že k této pětici se přidala Itálie.

„Po oznámení společné snahy pěti členských zemí (EU) o přerozdělení všech migrantů na palubě Aquariusu kontaktovala italská vláda maltskou vládu a sdělila, že se do iniciativy zapojí,“ citovala ANSA prohlášení Valletty.

Loď Aquarius, kterou provozují francouzské humanitární organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), čekala na povolení k zakotvení od minulého pátku, kdy u libyjských břehů vzala na palubu 141 migrantů. Velká část jich pochází z Eritreje a Somálska, 67 z nich jsou podle humanitárních organizací neplnoletí lidé bez doprovodu.

Své přístavy o víkendu lodi Aquarius uzavřely Itálie i Malta, stejně jako před dvěma měsíci, kdy plavidlo převáželo přes 600 afrických běženců. Tehdy po devíti dnech na moři nakonec Aquarius zakotvil ve španělském přístavu Valencie.

 

Do Evropy se letos přes Středozemní moře dostalo přes 61 tisíc migrantů, přičemž loni to bylo za stejný časový úsek více než 118 tisíc lidí a předloni více než 265 tisíc. Nejvíce migrantů letos v tomto regionu přijalo Španělsko (25 tisíc), následované Itálii a Řeckem. Na středomořské migrační trase od začátku roky zahynulo nebo zmizelo 1524 lidí. (jaz)