Praha 1 znovu požaduje omezení otevírací doby nočních podniků...

Praha 1 chce zkusit znovu prosadit plán na omezení otevírací doby hospod, barů a klubů v centru metropole. Vyhláška se má týkat asi deseti vybraných ulic, kde by měly hospody, bary a kluby mít jednotnou maximální otevírací dobu. Dotkla by se více než stovky podniků.  

Radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD) odeslal primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) a radním dopis. V tom je vyzývá, aby se zabývali návrhem zmíněné vyhlášky z roku 2014.

„Mrzí mě, že musíme psát na magistrát jakýsi připomínací dopis. Čtyři roky se nic nedělo a situace v nočních ulicích Prahy 1 se stále zhoršuje. Hluk v centru naši městskou část pomalu vylidňuje, lidé včetně malých dětí se nemohou ve svých domovech dlouhodobě vyspat, mají zdravotní problémy,“ uvedl Solil.

Zdůraznil, že nechce mít z centra Stodolní ulici. Narážel tak na známou lokalitu v Ostravě, kde jsou desítky restaurací, barů a klubů, jejichž návštěvníci ale také v oblasti zvyšují kriminalitu.

Městská část navrhuje, aby podniky v ulicích s nejživějším nočním provozem musely zavírat ve 02:00 a ve dnech předcházejících pracovnímu volnu ve 03:00.

Pevná zavírací doba by se podle návrhu obvodní radnice Prahy 1 vztahovala na podniky v Dlouhé ulici, Dušní, Jakubské, Kozí, Malé Štupartské, Masné, Michalské, Rybné a V Kolkovně. Vyhláška by se dotkla více než stovky podniků.

Návrh vyhlášky schválili zastupitelé Prahy 1 už v roce 2014. Vadí jim, že se magistrát hlavního města k jejich záměru dosud nevyjádřil.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana se město otázkou omezení otevírací doby opakovaně zabývalo, řešení však naráží na právní obtíže. Zavedení vyhlášky nedoporučila městská rada ani zastupitelský výbor pro legislativu.

“Městská rada 10. ledna 2017 nedoporučila zastupitelstvu předložení návrhu obecně závazné vyhlášky k omezování provozní doby pohostinských zařízení. Záležitostí se také zabývala komise pro legislativu a právo,“ sdělil Hofman a dodal, že magistrát situaci popsal v dopise starostovi.

Magistrát také podle Hofmana době připravuje novou vyhlášku o zákazu požívání alkoholu na veřejných prostranstvích.

(pel)