Matěj Stropnický si s milencem koupil zámek a prchají z Prahy na venkov... (Foto: FB Matěj Stropnický)

Bývalý šéf Strany zelených Matěj Stropnický si s přítelem Danem Krejčíkem koupili zámek ze 17. století v Osečanech na Příbramsku. Syn exministra obrany a známého herce Martina Stropnického přiznal, že peníze mu půjčila maminka Lucie Stropnická.

Informaci přinesl Babišem ovládaný server iDnes.cz.

„Zámek se prodával dlouho, restituenti se o to snažili vlastně od revoluce. Cena ještě loni byla 15 milionů, ale to bylo dáno i tím, že tam bylo 17 spoluvlastníků. Nám se po dlouhém vyjednávání podařilo sjednat cenu 12 milionů korun,“ uvedl Stropnický v rozhovoru pro iDnes.cz.

Podle něj to je podobná cena, za jakou lidé v Praze pořídí čtyřpokojový byt. Průměrný byt však dle posledních statistik stojí 6,5 milionu korun.

Zámek Osečany (Foto: osečany.cz)

Stropnický přiznal, že peníze na koupi zámku mu půjčila jeho matka.

„Maminka v Praze pronajímala byt, tak jsme dospěli k závěru, že by bylo dobré ho nyní prodat. Z toho mi půjčila peníze a já jí to budu od září doživotně splácet z pronájmu mého pražského bytu,“ řekl.

Zámek s pozemky se nachází v Osečanech na Příbramsku. Do pozemku spadá nejen zámecká zahrada, ale také lesy, hospodářské stavení a příjezdová plocha

Stropnický působí jako zastupitel hlavního města Prahy a také městské části Praha 3. V dubnu 2018 oznámil, že v komunálních volbách na podzim nebude kandidovat ani na jednu z funkcí. Po neúspěšných sněmovních volbách už rezignoval na pozici předsedy Strany zelených.

(pel)