Američané se chystají ovládnout vesmír s kosmickým vojskem...

Spojené státy plánují zřídit do roku 2020 kosmické vojsko. V sídle Pentagonu to oznámil americký viceprezident Mike Pence. Kosmické síly USA se podle viceprezidenta stanou po pozemním vojsku, letectvu, námořnictvu, námořní pěchotě a pobřežní hlídce šestou organizační složkou americké armády.

Jejich vytvoření vyžaduje potřeba zajistit převahu USA v kosmu v období zvýšené konkurence a ohrožení ze strany Číny a Ruska. Dřív byl podle Pence vesmír pokojný a nekonfliktní, teď je ale „přeplněný a nepřátelský“.

„Nadešel čas napsat novou kapitolu v dějinách našich ozbrojených sil a připravit se na příští bojiště, kam budou povoláni nejlepší a nejstatečnější Američané, aby odvrátili a potlačili novou vlnu hrozeb proti našemu lidu a našemu státu,“ řekl viceprezident.

K vytvoření samostatných kosmických sil, rovnocenných ostatním armádním složkám, vyzval už v květnu prezident Donald Trump. Ministr obrany Jim Mattis měl původně k plánu výhrady kvůli vysokým nákladům, nakonec ale myšlenku podpořil. Vybudování nové armádní složky musí schválit Kongres, kde se už podle viceprezidenta podpora pro návrh hledá. (jaz)