Španělský pilot omylem odpálil na území Estonska ostrou raketu vzduch-vzduch. Po téměř čtyřmetrové střele nyní pátrají příslušníci estonských obranných sil.

Raketa typu AMRAAM o doletu 100 kilometrů byla omylem odpálena v 15:44 místního času v okolí města Otepää. Pilot Eurofighteru Typhoon 2000 poté bezpečně přistál na základně Šiauliai v Litvě.

Podle informace generálního štábu estonské armády by se po mylném odpálení raketa měla sama zničit. Není prý ale vyloučeno, že 3,7 metru dlouhá střela o průměru 18 cm dopadla na zem a explodovala. Naposled byla spatřena v oblasti Pangodi asi 40 kilometrů od města Tartu.

Večer zahájily estonské obranné síly pátrání a vyzvaly veřejnost, aby se ozval každý, kdo raketu viděl nebo našel její zbytky. Těch se však v zájmu vlastní bezpečnosti nemá nikdo dotýkat. Do pátrání jsou zapojené i vrtulníky.

Španělské eurofightery se nyní podílejí na střežení vzdušného prostoru pobaltských zemí, které nemají vlastní letectvo. Tuto činnost vykonávali v minulosti i Češi s gripeny.

V okolí města Otepää na jihovýchodě Estonska se španělský eurofighter účastnil vojenského cvičení. (jaz)