Finanční úřad vybídl novomanžele, aby mu prozradili počet hostů, i kolik svatba stála... (ilustrační foto, zdroj: laznejachymov.cz)

Kontroloři EET se začali soustředit na svatební hostiny. Na Přerovsku zaslal finanční úřad výzvu novomanželům, aby zjistil, zda byla svatba řádně zdaněná a zaregistrovaná v rámci elektronické evidence tržeb (EET). Experti tento krok zkritizovali.

Berní úřad na Přerovsku ve výzvě manželům požadoval informace o tom, kde se konala svatební hostina, kolik na ní bylo hostů a kolik hostina stála. Zajímal se také o to, kde byli hosté ubytování a žádal předložit související doklady. Na kuriózní výzvu z června letošního roku upozornil server Podnikatel.cz.

Správce daně zjistil, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich zaevidovány žádné tržby. Provozovatele proto podezírá z krácení příjmů až v řádech statisíců korun. Případ je nyní stále v šetření.

Berní úřad žádal odpovědi do 15 dnů a oháněl se paragrafem 57 daňového řádu, odst. 1, písmeno d. A právě tady je podle odborníků na daně hlavní problém. Pozastavují se současně i nad podle nich nadměrným rozsahem požadavků.

„K prověření úřad zvolil naprosto špatný postup, takto nelze novomanžele otravovat. Ta výzva je zjevně nezákonná, neboť novomanželé rozhodně nejsou osoby, které by během svatební hostiny ‚získávaly jiné údaje nezbytné pro správu daní‘,” řekl Novinkám Tomáš Hajdušek z Komory daňových poradců ČR.

Dodal, že takovými jsou například osoby evidující údaje o ubytovaných osobách, evidující technické prověření automobilů a podobně. Počet hostů na svatební hostině navíc považuje za ryze soukromý údaj. Do soukromí by úřad za účelem správy daní měl zasahovat jen v „nezbytně nutné” míře.

Berní úředníci měli podle něj požadovat informace formou svědecké výpovědi, případně podání vysvětlení, to by ale nemohl následně použít jako důkazní prostředek. (jaz)