Evropská komise chystá zveřejnit nové předpisy pro udělování občanství lidem z třetích zemí. Prohlásila to evropská komisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Členské státy EU si podle ní musí lépe hlídat, komu své občanství udělují. Občanství

Takzvané „zlaté pasy“, které mohou například Rusové či Číňané získat v řadě zemí EU výměnou za investice, jsou podle Jourové velkou bezpečnostní hrozbou

„Udělení občanství představuje vážné bezpečnostní riziko, protože dává příjemcům všechna práva občanů EU a umožňuje jim volně cestovat po celé Unii. Nechceme trojské koně v EU,“ uvedla.

„Některé členské státy musí udělat víc k zajištění toho, aby se občanství neudělovalo zločincům, kteří chtějí ohrozit evropskou bezpečnost nebo prát špinavé peníze. EU se nesmí stát bezpečným přístavem pro zločince, korupci a špinavé peníze,“ dodala.

Podle listu se problém týká Maďarska, Bulharska, Kypru, Malty, Řecka, Portugalska, Litvy a Lotyšska. Tyto státy poskytly svá občanství řadě bohatých Rusů, Číňanů, Afričanů a Turků.

Maďarsko od roku 2013 nabízí právo pobytu výměnou za nákup svých vládních dluhopisů. Do těch musí cizinec investovat 300 000 eur (asi 7,7 milionu korun). V zemi se tímto způsobem usadily mimo jiné tisíce Číňanů.

Maltské doklady zase získávají hlavně lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu a z Blízkého východu. Stačí jim složit příspěvek do národního rozvojového fondu, nakoupit dluhopisy a nemovitost na ostrově. Vše vyjde v přepočtu na desítky milionů korun. (jaz)