NASA oznámila složení komerčních posádek, které se jako první vydají do vesmíru se soukromými společnostmi...

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) představil jména devíti astronautů, kteří utvoří první posádky komerčního programu využívajícího stroje společností SpaceX a Boeing. Vzlétnout by na jejich palubách mohli už v příštím roce. Současně ukázala i nové skafandry od obou společností.

„Poprvé od roku 2011 už jsme jen kousek od toho, abychom na amerických raketách z amerického území vyslali americké astronauty,“ uvedl šéf NASA James Bridenstine.

Američtí astronauti aktuálně létají na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v ruských modulech.

Test vesmírného plavidla SpaceX Crew Dragon je plánován na duben 2019. Řídit jej budou Bob Behnkem a Doug Hurley, kteří se stali astronauty v roce 2000.

V nově vyvinutém stroji Boeing CST-100 Starliner zasednou při testovacím letu pravděpodobně v polovině příštího roku astronauti Eric Boe, Chris Ferguson a Nicole Aunapu Mannová.

I mezi čtyřmi osobami vybranými pro první lety nových strojů na ISS figuruje žena, a to zkušená Suni Williamsová. Astronautkou je už 20 let a má za sebou 322 dní ve vesmíru, během nichž se sedmkrát vydala do volného kosmu.

Před testovacími lety s posádkami se budou stroje Starliner a Crew Dragon testovat bez lidí na palubě. Data z těchto zkoušek budou následně vyhodnocena a při bezproblémovém výsledku přijdou na řadu testy s posádkami.

Po jejich dokončení NASA opět zanalyzuje veškerá data, aby ověřila, zda výkon systémů odpovídá jejím požadavkům. Pak už nic nebude bránit tomu, aby se komerční kosmické lodě zapojily do pravidelných misí v rámci obsluhy ISS.

(pel)