Čína hrozí Američanům odvetnými cly na zboží v objemu 1,33 biliónu...

Čína odpověděla Trumpovi obchodní odvetou. Číňané jsou připraveni zavést nová cla na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu činí 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Čína tak reagovala na nedávné oznámení Spojených států, které chtějí zvýšit plánovaná cla na zboží z Číny na 25 procent z původně navržených 10 procent.

Čínská cla se mají pohybovat v rozmezí od 5 do 25 procent. Podle ministerstva jsou navrhované celní poplatky racionální a umírněné.

Ministerstvo také varovalo, že je připraveno na další protiopatření ve stupňující se obchodní válce.

Načasování platnosti nových cel na americké zboží bude záviset na krocích Spojených států.

Prohlášení čínského ministerstva obchodu dále neupřesňuje, kterého zboží se nová cla mají týkat. Čína však má v úmyslu na různé produkty uvalit cla v různé výši.

Americká vláda tento týden oznámila, že cla na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů (4,42 biliónu), jež mají platit od září, chce ještě navýšit z deseti na celých 25 procent.

Návrh má být posouzen do 5. září. Cla se mají týkat asi 6 tisíc čínských výrobků.

Na zveřejněném seznamu jsou potraviny, léky, výrobky z hliníku a oceli a spotřebitelské zboží jako je krmivo pro psy, nábytek, cyklistická kola, baseballové rukavice nebo kosmetika.

Obchodní válku mezi oběma zeměmi Spojené státy zahájily uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

(pel)