Muskova Tesla prohloubila ztrátu na 16 miliard korun.

Společnost Tesla podnikatele a vizionáře Elona Muska se ve 2. čtvrtletí 2018 dostala do rekordní ztráty 718 milionů dolarů (téměř 16 miliard korun). Meziročně ji tedy více než zdvojnásobil. Podnik ale zvýšil výrobu i tržby. Jeho akcie proto po uzavření amerických burz přidávaly více než 9 procent.

Tržby Tesly se v období od dubna do června zvýšily o 43 procent na 4 miliardy dolarů (téměř 88 miliard korun).

Společnost totiž na trh dodala více než 40 tisíc aut, včetně 18 tisíc vozů Modelu 3 určeného pro masový trh.

V červenci se jí několikrát podařilo splnit cíl vyrobit 5000 kusů Modelu 3 týdně. V příštím čtvrtletí jich chce na trh dodat 50 tisíc až 55 tisíc kusů.

Do konce srpna by to mělo být 6 tisíc vozů týdně a později 10 tisíc vozů týdně, uvedl Musk v dopise akcionářům.

Od hranice 7 tisíc vozů za týden bude podle něj Tesla trvale ziskovou firmou.

Výdaje Tesly sice i nadále výrazně převyšují její příjmy, nicméně odtok hotovosti nebyl tak silný, jak se obávali analytici.

Někteří experti se domnívají, že firma bude potřebovat další kapitál. Musk to ale stále odmítá.

Musk se nedávno musel omluvit britskému potápěči, kterého označil za pedofila. Reagoval tak na kritiku miniponorky, kterou Musk nabízel pro záchranu thajských chlapců uvázlých v zatopené jeskyni. Výroky šéfa Tesly dočasně negativně zasáhly i akcie firmy.

Tesla před nedávnem oznámila, že se chystá postavit novou továrnu v Číně. Podle Muska do své první výrobny v zahraničí investuje dvě miliardy dolarů (téměř 44 miliard korun), dřívější informace uváděly až pět miliard dolarů. Produkovat by továrna měla 250 tisíc vozů ročně.

V Asii a Evropě se vizionářský podnikatel chystá postavit další obří továrny na výrobu aut a baterií.

(pel)