Miliardář Janeček (na redakční koláži vpravo) před 6 lety rozzářil zemi programem Pozitivní evoluce. Zdá se, že miliardář Babiš se vyvinul příliš revolučně a dnes čelí Janečkově kritice.

Miliardář Karel Janeček se postavil ve sporu mezi premiérem Andrejem Babišem a zpěvákem Tomášem Klusem na stranu dvaatřicetiletého zpěváka, který se rozhodl Babiše bojkotovat. Filantrop a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Janeček přitom před několika dny vystoupil na festivalu Colours of Ostrava, jehož hlavním sponzorem je Agrofert.

Janeček se ke kauze kolem Babiše a Kluse vyjádřil na sociálních sítích.

„Mohlo to zůstat jako taková upřímná, spontánní, vtipná až trapná klukovina mezi přáteli, která snad i k festivalům patří, v reakci na billboard Agrofertu na Colours of Ostrava, ale…Andrej Babiš je prý, dle svých vlastních slov, příkladem boje proti korupci a nemá žádný střet zájmů. Na Colours of Ostrava jsme se k tomuto blábolu vyjádřili celkem jasně, a to stejným stylem, jako kdysi Andrej Babiš, když sliboval u toitoiky, že bude líp…“ napsal k fotce, na které je zachycen před plakátem Agrofertu.

To, k čemu se odhodlal Klus, Matěj Ruppert, Jiří Macháček a další umělci považuje Janeček za dobrý způsob, jak se vyjádřit.

„Bojkot akcí spojených s Babišem považuji za smysluplný občanský odpor. Bojkot jeho médií má smysl od těch nejslavnějších umělců, které to poškodí méně než ty média,“ vysvětlil.

Právě to, že Babiš koupil mediální dům Mafra, se miliardáři nelíbí.

„Nákup médií byl podle mého přesvědčení jedna z největších špatností Babiše, kdy místo snahy o minimalizaci svého konfliktu zájmů on tento radikálně prohloubil. Pokud opravdu koupí ještě navíc Bauer media v době, kdy je premiérem, potvrdí se nade vší rozumnou pochybnost, že mu jde primárně o moc a její zneužívání a manipulaci lidí prostřednictvím svých novin, časopisů a rozhlasových stanic,“ varoval miliardář.

„Tomáše Kluse a další umělce v jejich postoji plně podporuji a děkuji jim za jejich odvahu a obětavost,“ uvedl Janeček.

Sám přitom na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava vystoupil. (jaz)