Finanční správa (FS) získala údaje lidí, kteří v ČR pronajímají své nemovitosti skrze americkou firmu Airbnb. FS nyní zahájila kontrolu, která má zjistit, zdali pronajímatelé plní daňové povinnosti.

Jak finanční správa přišla k údajům o klientech Airbnb, není jasné. Generální finanční ředitelství pouze sdělilo, že údaje získalo vlastní analytickou činností. Upozornily na to Hospodářské noviny (HN).

Zisk dat o pronajímatelích ubytování Airbnb je dalším krokem státu v boji s daňovými nedoplatky v takzvané sdílené ekonomice. V polovině července se úřady dohodly s alternativní taxislužbou Uber, která bude finančním úřadům nově poskytovat údaje o řidičích, kteří si jejím prostřednictvím vydělávají. Samotná americká firma Airbnb ale podle HN popírá, že by s Českem uzavřela podobnou dohodu jako Uber.

Služba Airbnb funguje v ČR od roku 2009 a loni ji podle dubnových informací Airbnb využilo k ubytování v Česku přes milion lidí, dalších více než 420 000 lidí s pomocí Airbnb vycestovalo z Česka do zahraničí. Loni česká finanční správa stanovila, že služby nabízející ubytování prostřednictvím internetu považuje za ubytovací služby, a nikoliv za nájem. Příjmy z této činnosti tak podléhají nově také zdanění a jejich poskytovatelé by měli platit městu či obci i ubytovací poplatky.

Podle informací HN má Airbnb v Česku účet u České spořitelny, ze kterého vyplácí peníze tuzemským pronajímatelům.

„Podle daňového řádu mají banky a podobné instituce povinnost na vyžádání správce daně poskytovat údaje o pohybu peněz na účtech,“ doplnil mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Česká spořitelna ale uvedla, že se nemůže vyjádřit k tomu, zda od finanční správy takový požadavek dostala. (jaz)