Maďarský premiér Viktor Orbán odmítá Evropskou unii, kterou by řídila Francie.

Maďarský premiér Viktor Orbán si nepřeje Evropskou unii řízenou Francií. Rozhodujícím momentem podle něj budou volby do Evropského parlamentu. Francouzský prezident Emmanuel Macron totiž plánuje vytvoření „Velké Evropy“ a řídícím centrem kontinentu má být právě Francie.

Macron to uvedl v rozhovoru pro německý deník Bild.

„To je něco, co odmítám. Nepřeji si Evropskou unii pod vedením Francie. Evropané by tomu měli rozumět a je třeba vyčkat na evropské volby, dříve než budou přijata důležitá rozhodnutí,“ uvedl maďarský premiér.

„Především Němci by měli být bdělí. Existuje francouzská koncepce, která v podstatě znamená francouzské vedení Evropy zaplacené německými penězi,“ upozornil Orbán.

Nejmenoval ale konkrétně Emmanula Macrona jako autora této koncepce.

„Ještě nikdy nás nečekaly volby s tak rozhodujícím významem,“ zdůraznil předseda maďarské vlády v souvislosti s volbami, které se v Evropské unii uskuteční příští rok.

Agentura AFP v této souvislosti poznamenala, že prezident Macron začátkem července řekl, že „skutečná hranice v Evropě“ je vedena mezi „stoupenci pokroku“ a „nacionalisty“ a že jejich konfrontace bude ústředním bodem voleb do Evropského parlamentu v roce 2019.

Viktor Orbán je znám jako jeden z nejrozhodnějších odpůrců imigrace v Evropské unii a Maďarsko pod jeho vedením přijalo řadu tvrdých protiimigračních opatření.

Macronovi se zase nelíbí, že některé státy, mezi něž patří vedle Maďarska i další země visegrádské skupiny včetně Česka, nechtějí vyjádřit unijní solidaritu přebíráním migrantů.

Prezident Macron plánuje „Velkou Evropu“ i s Ruskem a Tureckem. Vládnout bude Francie

(pel)