Macron věří, že vznikne integrovaná "Velká Evropa", jejíž součástí budou i Rusko a Turecko.

Francouzský prezident Emmanuel Macron plánuje vytvoření „Velké Evropy“, jejíž integrální součástí budou i Rusko a Turecko. Řídícím centrem kontinentu má být Francie. Marcon tak během své návštěvy Portugalska nastínil své plány vývoje Evropy během 10 až 15 let.

Podle Macrona budou do deseti až patnácti let tvořit Evropu tři okruhy zemí s tím, že Francie by měla patřit k těm nejvíce integrovaným, k takzvanému srdci reaktoru.

Vyplynulo to z Macronovy odpovědi při diskusi s občany, kteří se ptali na jeho vizi budoucí Evropy.

Velká Evropa

Macron je přesvědčen o tom, že se architektura celého kontinentu bude v příštích letech vyvíjet.

„Vidím jeden velký okruh, který je možná větší než 27 (unijních států): něco mezi Evropskou unií a aktuální Radou Evropy. Bude tvořit velkou Evropu, méně integrovanou než EU, ale velmi náročnou na své hodnoty,“ oznámil Macron.

Francouzský prezident počítá s tím, že buď přímo součástí tohoto okruhu velké Evropy, nebo spojení asociačními dohodami budou Turecko a Rusko, protože „pokud chceme mír, musíme tyto mocnosti stabilizovat“.

Druhý okruh Evropy

Druhý okruh bude podle Macrona „nepochybně něco mezi aktuální Evropskou unií a eurozónou“. Bude představovat „silný jednotný trh s politikou svrchovanosti, obchodu, výzkumu, inovací“ a „se skutečnou svobodou pohybu uvnitř“.

Srdce Evropy

Třetí okruh nové evropské architektury si Macron představuje jako „srdce reaktoru se společnou měnou, s mnohem integrovanějším trhem práce a se skutečnou sociální konvergencí“.

Země, které budou tento okruh tvořit, „se budou řídit logikou eurozóny“, domnívá se Macron s tím, že si přeje, aby se tímto srdcem Evropy stala Francie. (sfr)